Mi lesz velünk? - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Mi lesz velünk?

2009.10.15. 15:36 La_Fayette (törölt)

 Mi lesz velünk baloldali és liberális emberekkel? A jobboldal éppen történelmi győzelemre készül. Eközben: 

1. Volt és jelenlegi liberális prominensek vagy zavaros profilú egyesület alapításába kezdtek vagy azt tanácsolják, hogy nincs itt az ideje a liberális politizálásnak, most a szabadság kis köreit, civil mozgalmat kell alapítani (mondjuk van ebben annyi szépséghiba, hogy pont azok mondják ezt, akik aktív szerepet játszottak abban, hogy már egy jó ideje leginkább egy civil sem állt szóba pártjukkal).

2. Az MSZP leginkább saját magával van elfoglalva, amióta hozzáértés hiányában kiszervezte a kormányzást külsősöknek. Korrupciós botrány, korrupciós botrány hátán, az országgyűlési lista tuti befutó helyeiért folyó élethalálharc. 

A személyesen kínos, politikailag vállalható Molnár Oszkáros jobboldallal most nem foglalkoznánk, lesz rá bőven időnk (hiszen kormányon lesznek). 

A kérdés ugyanis az, hogy mi lesz a többiekkel? Mi lesz velünk, magukat liberálisnak, baloldalinak gondoló emberekkel ebben az országban? Mi lesz velünk, akik nem hiszünk abban, hogy attól majd minden jóra fordul, ha a nemzet örökös miniszterelnöke újra valóban miniszterelnök lehet? Sőt már egy Fidesz-Jobbik többség (könnyen kétharmados többség) gondolatától is elszörnyedünk. Pontosabban elszörnyednénk, ha nem lennénk végtelenül fásultak és kiábrándultak attól, ami itt baloldali és liberális kormányzás, politizálás címén 7 éve folyik.

Mi lesz az országgal? Hiszen épp az a jobboldal kerül hatalomra, ami mindent tagad, amiben mi hiszünk. Attól még ugyanis, hogy sikerült szitokszóvá változtatni a "reform"-szót, működőképessé kellene tenni valahogy Magyarországot. És nincsenek harmadikutas, "magyar" megoldások, ahogy a gravitáció sem működik másképp kis hazánk határain belül (akárhogy is magyarázza bárki ennek az ellenkezőjét). Ha egy nyugat-európai szintű életszínvonalat szeretnénk, ahhoz olyan gazdasági teljesítmény, olyan tudás, olyan jogállami működés, olyan adófizetői fegyelem is kell. 

És olyan társadalmi nyitottság is. Mert mi lesz velünk, akik nem értünk egyet a szegény- és cigányellenes hecckampánnyal, intézkedésekkel? És mi lesz azokkal, akik ellen a gyűlölet és a nagyon is húsbavágó intézkedések irányulnak? Mert társadalmi béke nélkül nem lesz itt fejlődés sem, nem lehet honfitársaink harmadát kirekeszteni a nemzetből, köztük a magyarországi cigányság egészét. Azok a társadalmak jómódúak, versenyképesek, azokban az országokban jó élni, amelyek nyitottak, ahol a rossz körülmények közé született és/vagy a többségtől eltérő adottságokkal (bőrszínnel, vallással, etnikai hovatartozással, szexuális beállítottsággal) rendelkező emberek előtt is nyitva áll a társadalmi felemelkedés útja. Ilyan ország például, hogy csak közel hasonló vagy kisebb lélekszámú országokat említsünk, Svédország vagy Finnország. A kérdés csak az, hogy mi melyik utat kívánjuk követni. 

Elég sok minden forog tehát kockán.

 

 

13 komment · 2 trackback

Címkék: magyarország liberális baloldali jobboldali

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr681452066

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Página web fuente 2017.11.09. 12:40:15

Van Basten bejelentkezett a Chelsea-kispadra - softrapidsharecom

Trackback: Molnár Oszkár rasszista 2009.11.18. 07:20:03

Az a csávó, aki egy demokráciában megengedhetetlen kijelentéseket tesz, a friss hírek szerint újra képvieslő lesz - elég jó eséllyel. És ne legyenek kétségeink a felől, hogy egy nem éppen a belső demokráciájáról híres pártnál ez miként szavazódott meg....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivrilider 2009.10.15. 16:15:10

Mi lesz velünk, baloldali és liberális emberekkel? Elsősorban odafigyelünk mindenkire, és megpróbálunk a magunk részéről mi is tenni a megbékélésért. Nem utasítjuk el élből az ellentábort, ahogy a civil szervezeteket sem, nem vádaskodunk és nem a múltba nézünk (magyarbálintozás*, orbánviktorozás**), hanem dolgozunk a magunk kis szerény területén, mint fűszálon a pici él, hiszen nincs miért aggódnunk egzisztenciálisan, ha nem a pártklientúrából éltünk, s aztán alijázunk, ha mindez mégsem megy, avagy a Jobbikkal rosszra fordul. Addig meg szavazunk az LMP-re, jobb híján.

* Jóllehet mindketten halomban felelősek, hogy a maguk területén jól tévútra vitték a dolgokat.

** Én komolyan gondolom, hogyha most Orbán Viktor elhatárolódott a Molnár Oszkártól, szokásától eltérően, akkor ez talán egy új szokás kezdete.

La_Fayette (törölt) 2009.10.15. 17:06:24

@ivrilider:

Természetesen nem arról beszéltem, hogy mi lesz velünk egzisztenciálisan. És nem aliázunk, mert a legtöbb ember ebből az országból nem tud és nem is akar hova aliázni, még legfeljebb sem, és nem feltétlenül azért, mert nem felel meg egyik vagy másik állam bevándorlási feltételeinek vagy szaktudása miatt nem tehetné meg, hanem mert itt akar élni.

A civil szervezeteket és az ellentábort sem utasította el senki sem élből (én biztos nem). A probléma az, hogy senki sem képviseli azokat az értékeket, azt a politikai programot amire szerintem, és még sok ember szerint ebben az országban szükség lenne. Elég ránézni a közvélemény-kutatási eredményekre és világos a helyzet. Képviselnek ellenben valami mást, amiből sokan nem kérünk, mások pedig leginkább önmagukkal vannak elfoglalva, amit pedig nem lehet értelmezni.

Az LMP valóban szimpatikus sok kérdésben, de én nem jobb híján akarok szavazni valakire, hanem meggyőződésből vagy, ha úgy tetszik, nyugodtan. Ebből a szemszögből pedig az LMP nem az én pártom. És ezzel biztos vagyunk így néhányan (ismét érdemes a kutatási eredményeket megnézni).

Ja, és Orbán Viktor nem határolódott el Molnár Oszkártól, hanem kínosnak nevezte. Molnár Oszkár mellett a Fidesz közleményben állt ki, a jeles politikus a mai napig a Fidesz tag, a mai napig a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagja, illetve a párt színeiben polgármester. Ez még a Heti Válasznál is kiverte a biztosítékot.

Mado 2009.10.16. 12:22:18

Kérés Faludyért, a méltóságunkért

Miután Békéscsabán az aradi vértanúkra emlékezők egy Faludy-verset olvastak föl, a Jobbik tiltakozott a szerinte „cionista és magyarellenes” költő művének nyilvános szavalása ellen. Sőt: a párt a jövőben előzetes cenzúrához kötné, hogy hivatalos ünnepségeken melyik költő verseit olvashatjuk föl.

A legközelebbi állami ünnep október huszonharmadika, az 1956-os forradalom ötvenharmadik évfordulója. Már most, a nácik hatalomra jutása vagy kormánytényezővé válása előtt meg kell mutatnunk, mi vár rájuk, ha módjuk és alkalmuk lesz az ilyen gyalázatos fenyegetéseket ránk kényszeríteni.

Úgy jelezhetjük erőnket és szolidaritásunkat, ha ezen az állami ünnepen Faludy-írásokkal emlékezünk meg a forradalomról.

Kérek mindenkit, akinek ilyesmire lehetősége van, és megveti a cenzúrát, a diktatúrát, a kirekesztést, a rasszizmust és az emberi gonoszság minden formáját, hogy a nyomtatott lapokon, a rádiók és televíziók adásaiban, az internetes oldalakon, blogokban, fórumokon, minden elérhető, szerkesztett felületen egy Faludy-verssel, vagy legalább egy versszakkal, idézettel emlékeztessen az ünnepre.

Kérem, hogy aki egyetért velem, továbbítsa ezt az üzenetet.

Faludy György
ÓDA A MAGYAR NYELVHEZ

Most, hogy szobámban ér az est setétje
te jutsz eszembe, Szent Gellért cselédje
s ajkad, melyről az esti fák alól
először szólt az ének magyarul.
Arcod mongol emléke rég ködös
de titkunk itt e földön még közös
s a te dalod kísér utamra fájón
messze e tájon.

Magyar nyelv! Vándorutamon kísérőm
sértett gőgömben értőm és kísértőm
te hangolás barangoló kalandom
te zengő és borongó hang a lanton
bőröm, bérem, bírám borom, míg bírom
és soraimmal sorson túl a síron,
kurjongó kedv, komisz közöny, konok gyász:
mennyei poggyász.

Magyar szó! Múltam és jövendő sorom
Népek közt sorom és mindegyik sorom,
Háza-hazám lovacskám, csengős szánom
és a dal a számon, mit kérnek majd számon
nincs vasvértem, páncélom, mellasom,
de Berzsenyivel zeng a mellkasom
s nem bír le ellenség, rangomba törvén,
sem haditörvény.

Jöhetsz reám méreggel, tőrrel, ékkel,
de én itt állok az ikes igékkel.
Árkon-bokron kergethetsz hét világnak:
a hangutánzó szók utánam szállnak,
mint sustorgó füzesbe font utak
felett alkonykor krugató ludak
s minden szavamban százszor látom orcád,
bús Magyarország.

Kihalt gyökök: tőzeggel súlyos rétek
ahol a fák, mint holt igék kiégtek.
Ős szók: a szemhatárról századok
ködéből még derengő nádasok,
gyepűs vápákon elhullt katonák,
ti bíbicek, bölények, battonyák.
miket vadásztak vén csillyehajókról
s lápos aszókon.

Magas hangok: szöcskék és tücskök rétje,
mély hangok: alkony violasötétje,
káromlások veszelytő vadona,
mondatszerkesztés pogány pagonya,
kötőszók: sok-sok illanó fodor,
s hangsúly, te vidám, hangsúly te komor
lelkünk dolmánya, szőttesen, világszép
búzavirágkék.

Múlt T-je: történelmünk varjúszárnya,
karók, keresztek és bitófák árnya.
Melléknevek, gazdag virágbarázdák,
Busák, buják, burjánzók és garázdák,
S ti, mellérendelt, kurta mondatok
mint paprika, ha füzérben vereslőn
lóg az ereszről.

Ragok: szegények szurtos csecsemői,
kapaszkodtok s nem tudtok nagyra nőni.
És E-betűk serege: fekete
mezőn zsellérek koldus menete.
s ti kongó-bongó helyhatározók,
kukoricásban jó irányt hozók,
ban-ben-bim-bam: toronyból messzehangzó
könnyű harangszó.

Jelentőmód. Az aszály mindörökre
ráült a magyar, repedt rögökre.
Magánhanzó illeszkedés! Kaján
törvénykönyvvé Werbőczi gyúrt talán?
Mi vagy? Fülledt ötödfél százada
robotja tört paraszt alázata,
vagy összhangunk, mely bolgogult utakra
messze mutatna?

És fönevek, ti szikárak és szépek
ti birtokos ragokkal úri népek,
országvesztők, önteltek és hitványak
s ti elsikkadt, felőrölt állítmányok,
megölt, vagy messze bujdosó fiak,
Hajnóczyk, Dózsák, meg Károlyiak,
ó jaj nekünk, mi történt ennyi lánggal
és a hazánkkal?

Parasztok nyelve, nem urak latinja
nem grófok rangja, de jobbágyok kínja,
magyar nyelv! fergetegben álló fácska,
hajlongasz szélcibáltan, megalázva-
s ki fog-e tövised lombbal hajtani?
Arcunkat rejtő Veronika-kendő
és a jövendő.

Magyar nyelv! Sarjadsz és egy vagy velünk
és forró, mint forrongó szellemünk.
Nem teljesült vágy, de égő ígéret,
Közös jövő és felzengő ítélet,
nem hűs palackok tiszta ó-bora,
nem billentyűre járó zongora,
de erjedő mustkönnyeinkben úszó
tárogatószó.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.10.21. 00:11:23

Rafa, de te komolyan elhiszed, h Orbán Viktor szövetségre lép a Jobbikkal? Nekem ez eléggé a szokásos és kissé unt ballib túllihegésnek tűnik.

Meg hogy mindent tagad amiben hiszünk?! Hát annyit megengedek, h kommunikáció szintjén mindent tagad, de a baj az, hogy ez csak kommunikáció vagyis hazugság. Ami éppen elég, hogy megvessem őket, meg szarjak az öszödözésre, de hogy minden polgári értéket tagadnának az korántsem igaz, mi több nem hihető.

La_Fayette (törölt) 2009.10.21. 09:09:39

@urbangeri:

Nem is írtam, hogy szövetségre lépne a Jobbikkal, úgyhogy nem hiszem, sőt elképzelni sem tudom. De láttuk már, ahogy a Fidesz vígan együttműködött az "ellenzéki" MIÉPpel, aminek voltak olyan következményei, hogy szélsőjobboldali műsorok mentek az MTV-n, Grespik volt a budapesti közigazgatási hivatal vezetője, satöbbi. És itt csak arról volt szó, hogy a kisgazdák szétverése miatt biztos legyen a többség (ami egyébként is megvolt, de így lehetett igazán jól sakkban tartani a különböző kisgazda csoportokat).

Most képzeld el, mi mindent kérhetne a Jobbik egy alkotmánymódosítás vagy egy új alkotmány támogatásáért. Nem tudom, te hogy vagy vele, szerintem jobb lenne, ha nem derülne ez ki.

A mindent tagadásról. Hát, én nem látok bele a Fidesz vezetők fejébe, így csak a kommunikációból és a viselkedésből tudok kiindulni. Ebből pedig a következőket tudom levonni:
- Nem egyes konkrét, egyébként joggal bírálható reform lépések bírálata, hanem a szükséges átalakítások teljes tagadása.
- Demokrata (elsikkad, de a Fidesz házi hetilapjának főszerkesztője a Magyar Gárda egyik legfőbb alapítója, csak aztán letiltották a túl jól sikerült, önállósult projektről), Bayer Zsolt, Molnár Oszkár

Vagy hazudnak, ahogy te mondod, és akkor iszonyú, végtelen cinizmusról és nihilizmuról van szó, vagy pedig komolyan gondolják, amit csinálnak. Akárhogy is van, nagy a baj.

És azzal, amit a Fideszről írok nem mentegetem az elmúlt 7 év kormányzati teljesítményét, öszödöstül, elkúrtokustul, egészségügyi "reformostul", nemzeti kerekasztalozásostul, satöbbi.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.10.22. 00:15:15

ok. amúgy arra célozgatok, hogy érdemes túllépni egy-két ballib klisén. Mert amúgy nyilván gond van Orbánnal, de hogy nem demokrata, talán máshogy kell fogást találni rajta. Elég az is, hogy ha már vezetőt választunk akkor nem egy ilyen kelet-európai demokratát szeretnénk, aki honfiúi buzgalmában verbális csatatérré változtatja az országot.
Abban, hogy ebben a szarban vagyunk, abban az ő keze is vastagon benne van.

mediainspector 2009.10.22. 09:40:54

Kedves magatokat "liberálisnak, baloldalinak gondoló emberek"!

Ti azt kérdezitek, mi lesz veletek "azután"? Az ország meg arra kíváncsi, hol voltatok eddig? Hol voltatok, amikor a magukat "liberálisnak, baloldalinak gondoló" politikusok tönkretették a gazdaságot, eladósították az országot, megszüntették a középosztályt, felszámolták a közbiztonságot, ész nélküli elvonásokba kezdtek, züllesztették az oktatási rendszert és az egészségügyet, cuslágoltak, korrumpáltak, loptak, csaltak, hazudtak, ártatlanokat kínoztak és börtönöztek be, demokratikus alapjogukat gyakorló polgárok szemét lövették ki...?... A kérdéssor folytatható. Mert, barátaim, ez ma a magát "liberálisnak, baloldalinak gondoló" politika.

Most komolyan: HOL VOLTATOK?

La_Fayette (törölt) 2009.10.22. 10:33:34

@mediainspector:

Talán arra számítasz, hogy most jól letorkollak, neked esek, de csalódást kell okoznom. Mert sok szempontból jogos a kérdésed, a baj csupán az, hogy teljesen egy párt, a Fidesz propagandájából veszed át egy az egyben a mondandód, így viszont sajnos hiteltelenné válik. Szíjjártó Péter és Lendvai Ildikó csörtéinek is iszonyú magas az igazságtartalma, de - ahogy azt a 80-as évek negyedikes gimnazista törikönyvéről mondja a tanár a Moszkva tér című filmben - 100 százaléknak azért nem mondanám.

Tehát, az előző kormányok rengeteg felháborító hibát elkövettek, és igen, magyarázhatatlan, hogy trükkök százai, és a 2006-os rendőri fellépés is felháborító volt (különösen Gergényi cinikus, elképesztő fellépése, és a felelősségre vonás elmaradása).

De azért ne tegyünk úgy, mintha a Fidesz szeplőtlen, európai értelemben vett konzervatív (nem, nem az MDF, hanem a CDU, mondjuk) politikusokból állna, ne tegyünk úgy, mintha az országot csődbe vivő lépéseket ellenezték volna - éppen ellenkezőleg a józan lépéseket ellenezték, csődbe vivőket pedig mindig kevesellték. Ne tegyünk úgy, mintha 2006 őszén az utcán csak békés tüntetők lettek volna, és nem lett volna ott a molotov koktélokat dobáló, futballhuligánokból, nenoácikból, hobby forradalmárokból álló csőcselék, ami tört, zúzott, gyújtogatott, fosztogatott amit ért (többek között az MTV székházát).

Csak arra kérlek, hogy tanulj az előző miniszterelnök hibájából, és mindig, minden egyes esetben bontsd ki a valóság minden részletét. A szekértábor logikával ide jutottunk. Lehet, hogy ki kellene valami mást próbálni végre.

LMPszimp 2009.10.26. 00:26:24

Borzasztó!!!!
Minek kell ennyi kis pártot alapítani ennyire kevéssel a választások előtt? Hurrá forgácsoljuk szét az erőket!!
Nekem nagyon szimpatikus az LMP. Rájuk fogok szavazni.
Ezzel a szélső-jobboldallal való fenyegetéssel meg szerintem ma nem lehet már célt elérni a "felnőtt" szavazók között. (Akik szerintem elég kevesen vannak, ezért kell populista szlogeneket is bedobni.)
Egyébként pedig a megoldások módjára nem kaptam választ, csak a mindenki által ismert problémákat soroljátok fel.
Az LMP legalább a jövőbe mutat, újít a környezetvédelemmel stb.
Csatlakozzatok Ti is az LMP-hez legalább tagozatként.
Amúgy az LMP-nek csak szimpatizánsa vagyok.
Gondolkodjatok józanul.

Mado 2009.10.26. 18:58:10

Józanul gondolkodunk, ezért alapítottuk a SZEMA-t.
Ha figyelmesen olvasod, a felvetett problémákra választ is adunk, ha megjelenik a programunk, akkor elég pontos válaszokat olvashatsz.
Az LMP-nek neve az van, de programot még se nem hallottam, se nem láttam.
És a szélsőjobb már a spejzban van, ahogy mondani szokás, félő, hogy nemsokára a nappaliban lesz. Ezért is van helye egy baloldali liberális pártnak, aki a kiszolgáltatottak érdekében is szót emel, javaslatokat ad a felzárkóztatásukhoz. Többek között gazdasági, oktatási, szociális téren egyaránt. Mert a szélsőjobb válasza nem demokratikus, nem jogállami, nem európai, nem emberséges, viszont példátlanul primitív és arrogáns, és nem vezet semmi jóra.

steverubellreborn 2009.11.16. 13:48:03

"Ezért is van helye egy baloldali liberális pártnak, aki a kiszolgáltatottak érdekében is szót emel, javaslatokat ad a felzárkóztatásukhoz".

Nagyon vicces,hogy ez most jutott eszetekbe,de gondolom,hogy az OPNI bezárását is ez a szándék vezette.Ami a széljobbot illeti olyan remekül alkalmazta évekig a bal-lib oldal a politikai marketing eszközként a fasizmusról szóló huhogást,hogy most,amikor tényleg itt van senkit sem érdekel.

La_Fayette (törölt) 2009.11.17. 16:03:18

@steverubellreborn:

Jelentkezzen, aki a blogot olvasók és ide kommentelők között bezárta az OPNI-t! Most!

Senki? Köszönöm.

Ki az a bezártátok?

Az egész veled való kommunikáció kezd egyre szürreálisabb lenni. De cseppet sem szórakoztató.

leples 2009.11.19. 01:36:42

Kedves Rafael!

Sok ilyen kekeckedő jön majd ide hamarosan, a blog címe napokon belül fenn lesz a kurucinfón, és akkor szűrnötök kell majd a kommenteket.
Mert - ahogy népszerű hasonlat mondja - ezek jönnek, mint légy a sajtra. :)
süti beállítások módosítása