Csak semmi politika kérem, magyar értelmiségiek vagyunk! - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Csak semmi politika kérem, magyar értelmiségiek vagyunk!

2009.10.27. 13:30 La_Fayette (törölt)

A Magyar Rektori Konferencia továbbra sem engedélyez pártpolitikai rendezvényeket az egyetemeken. Eztán is csak szakmai alapon szervezhetők politikai események, ahogy eddig is – adta hírül a sajtó, úgy egy hete. A rektorok ugyanis nem akarják, hogy politikai kampány folyhasson az egyetemek falain belül, valamint „nem akarnak teret adni a szélsőséges politikai nézeteknek“. A Corvinus Egyetem rektora szerint a hallgatók sem értenek egyet azzal, hogy ez egyetemen pártpolitikai szervezetek kampányoljanak.

 

Nos, legalább azt kaptuk, amire számítottunk, az ember a rektorokban nem tud csalódni. Az egyetemek úgynevezett politikamentessége természetesen hülyeség, sőt, káros ostobaság. Miért?

 

Először is, a jelenlegi állapot csak a szélsőségeseknek kedvez, csak konzerválja, hogy újabb és újabb generációk legyenek beoltva a demokratikus, polgári viselkedési minták ellen. Másodszor, a politika kitiltása az egyetemi demokráciát, a hallgatói érdekképviseletet is ellehetetleníti (most ugyanis nincs ilyen, a HÖK-ök legitimációja valószínűleg még annál is gyengébb, mint amilyené a KISZ lehetett).

 

Nézzük először az érvek bornírtságát. Nem akarnak teret adni szélsőséges politikai nézeteknek? Hogy mi van? Amikor engem felvettek az ELTE BTK-ra, és megkaptam a kis hallgatói tájékoztató füzetemet beiratkozáskor, köpni-nyelni nem tudtam, mert a Jobbik invitált, mint hallgatói klub, a tagjai sorába egy egész oldalon (az ÁJK-n ilyen nem volt, ott ugyanis legalább komolyan vették saját szabályaikat). Igen, a Jobbik, ami bizony az ELTE BTK-n alakult meg, és már akkor is neonáci volt, és alapítói uralták a HÖK-öt.

 

De egyébként a Lehet Más A Politika is az ELTE BTK-n tartott vitasorozattal kezdte megalakulásának bevezető kampányát. A kettő eset persze csakis az egyetemek párpolitika-mentessége szempontjából hasonlítható össze. És egyébként ezzel el is értünk a tiltás elleni egyik legfőbb érvhez.

 

A szélsőséges nézetek ellen ugyanis egyetlen orvosság van: demokráciának hívják, amelynek alapja a demokratikus nyilvánosság, a nyílt vita. Az ilyen közegben felnőtt, ehhez szokott ember magát nem az események elszenvedőjének, hanem aktív részesének tekinti, és ennek megfelelően viselkedik.

 

A politikai szervezetek egyetemekről való kitiltásával azonban továbbra is alattvalókat és nem polgárokat nevelünk. Különösen kétségbeejtő, hogy a rektorok pont a leendő értelmiségieket védenének a gonosz pártpolitikai befolyástól és szélsőséges nézetektől. Márpedig a szélsőséges nézeteknek leginkább kitett embertípus a jelenlegi egyetemista, úgy, ahogy van, szinte tankönyvi definíció:

 

-       Adott egy jelentősen felduzzadt felsőoktatás, rengeteg hallgatóval, romló színvonallal.

-       A legtöbb egyetemista nem tud eligazodni a tömegképzésben, magára hagyatottan bejár vagy nem jár be az órákra, fogalma sincs, hogy mit fog csinálni az egyetem után, azt viszont már tudja, hogy a képzettségének megfelelő állást nagy valószínűséggel nem fog szerezni.

-       A többség passzív, nem fogékony a politikára, hiszen a politikát, az évszázados magyar hagyománynak megfelelően, úri huncutságnak tekinti. Nevelése otthon, illetve a közoktatásban inkább tekintélyelvű, mint demokratikus normák szerint történt.

 

Megfelelő körülmények esetén nagyjából ennyi kell egy diáklázadáshoz, terrorizmushoz vagy a szélsőségesek fokozatos térnyeréséhez (Norbert Elias meggyőzően mutatta ki a párhuzamot a 30-as évek szélsőjobboldali, illetve a 70-es évek szélsőbaloldali németországi terrorizmusa között. A terrorizmusnak mindkét esetben, több tényező mellett, megágyazott egy sajátos generációs életérzés, amelynek fontos eleme volt a saját eszméik tisztaságához képest megalkuvónak, piszkosnak tekintett demokrácia megvetése).

 

De a jelenlegi gyakorlat az egyetemi demokráciát is lehetetlenné teszi. Ha nem lenne kitiltva a politika az egyetemekről máris alakulhatnának mindenféle politikai, világnézeti, vallási, satöbbi alapon hallgatói érdekvédelmi szervezetek, és természetesen a pártok ifjúsági szervezetei is próbálkozhatnának, ha akarnak. És? A diákokat akarjuk maguktól megvédeni? Nem ismerős ez valahonnan? Az embereket önmaguktól diktatúrák szokták „megvédeni“, a dolgok logikája szerint természetesen ebben a védelemben nincs sok köszönet, ahogy a mostani hallgatói érdekvédelemben sincs.

 

A HÖK-öket jelenleg folyamatosan a belterjesség, előre lejátszott „választások“, korrupció, egymásnak lezsírozott ösztöndíjak, az egyetemi bulik körül történő zabrálás, lopás, az egyetemi épületek kreatív hasznosításának gyanúja lengi körül. Nem alaptalanul. Miközben a HÖK-nek komoly szerepe és jogosítványai vannak, például a támogatások megítélésben is, miközben a HÖK nagy összegek fölött rendelkezik, még élő emberrel nem találkoztam, aki részt vett volna HÖK választáson. Én például nem tudtam, hogy kik voltak a HÖK-ösök, vagy akár, hogy ki volt a HÖK elnöke az ELTE-ÁJK-n vagy a BTK-n (és ezzel nagyon nem vagyok egyedül).

 

Nem lehet, hanem biztos, hogy ehelyett valós támogatottsággal, felhatalmazással bíró, egymást ellenőrző, egymással a hallgatók szavazataiért versengő érdekképviseleti szervezetekre lenne szükség. Igen, valamilyik világnézeti alapon szerveződne, valamelyik meg biztos semleges lenne. Bízzuk a hallgatókra, hogy kiket választanak, elvégre felnőtt emberekről van szó.

 

7 komment

Címkék: politika egyetem hök

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr171478787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mado 2009.10.27. 14:06:55

Szeretném megkérdezni, hogy az egyetemen tanítók számára is tilos a politizálás, legalább az egyetemen? Mert csokorba lehetne szedni a különböző pártok, még a szélsőséges pártok színeiben, szimpatizánsként vagy tagként működő egyetemi előadókat. Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük, hogy nincs politikai ráhatás a hallgatókra. Csak éppen ők, a jövendő értelmiség vannak politikamentességre kárhoztatva.

JokerZ 2009.10.27. 18:10:45

a corvinuson most már viszonylagos aktivitás van a hök-választásokon, ugyanakkor a transzparencia továbbra is hiányzik, fogalmunk sincs, az egyes jelöltek által beígért programpontok mennyire teljesültek, ill. ha nem teljesültek, akkor az kinek a felelőssége.

az pedig valóban nevetséges, és eddig először Rafa vetette fel a kérdést, hogy vajon miért nincs egészséges verseny a hallgatói érdekképviseletek között? miért nem lehet kiszervezni a HÖK-ök monopóliuma alól a hatásköröket és azt "szabad választásokon" annak adni, aki a legtöbb hallgatói szavazatot gyűjtötte be? nagyon jó az ötlet, be kellene vezetni azonnal.

La_Fayette (törölt) 2009.10.28. 00:57:49

@Zlatan:

Én egészen pontosan arra gondoltam, hogy a HÖK választásokon politikai és akármilyen diákszervezetek is állíthassanak jelölteket. Ez azonban a politikai szervezetek engedélyezése, beengedése nélkül soha nem lesz igazi verseny.

steverubellreborn 2009.11.06. 00:59:18

"egyébként a Lehet más a politika"

Egy több szóból álló párt nevét amelynek mindegyik tagja nagybetűvel kezdődik így leírni nagyon bornírt.(pl Szabad demokraták szövetsége)Bár őket már lassan kisbetűvel sem érdemes írni.

La_Fayette (törölt) 2009.11.06. 08:46:23

@steverubellreborn:

Sorry, igazad van, figyelmetlenség, javítom is. (Eszem ágában sem volt támadni őket, de ez szerintem kiderül a szövegből.)

leples 2009.11.19. 01:09:21

Üdvözlet!

Nagyon érdekesnek találtam a cikket, és egyet is értek vele, a pártokat talán tényleg nem kellene kitiltani az egyetemekről.

Viszont akármennyire is egyetértek, megfogalmazni sem tudom, hogy mennyire taszítana, ha reggelente belépve az egyetem épületébe lesben álló jobbikosok próbálnának meg besorozni, és ha én nem akarnám, akkor meg megkapnám, hogy "magyar vagy vagy nem vagy magyar?"...

La_Fayette (törölt) 2009.11.19. 16:51:54

@leples:

Igen, igazad van, én sem szeretném, ha szélsőségesek nyíltan kampányolhatnának az egyetemen. De a válaszom az, hogy így nem nyíltan kampányolnak, gondolom neked is tapasztalatod, hogy sok kortársad hogyan gondolkodik, és semmi, de semmi nem áll ezzel szemben.

Ezért, a már említett, valódi hallgatói érdekképviselet érdekében is, szerintem mégis azzal nyernénk többet, ha valódi diákszervezetek alakulhatnának az egyetemeken. A szélsőségesek ellen egyetlen eszközünk van, ha élünk szabadságunkkal, és nem hagyjuk, hogy eluralják közösségeinket, megmérgezzék hétköznapjainkat, ha kiállunk azokért, akiket támadnak, akiket ki akarnak rekeszteni.
süti beállítások módosítása