Miért alapítottuk meg a Szabad Emberek Magyarországért? - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Miért alapítottuk meg a Szabad Emberek Magyarországért?

2009.10.20. 18:43 La_Fayette (törölt)

A Hírszerző még a hivatalos zászlóbontás előtt megírta, hogy megalakult a Szabad Emberek Magyarországért. A Szabad Emberek Magyarországért egyik alapítójaként szeretném eloszlatni azt a cikkben szereplő állítást, hogy a SZEMA is bejelentkezett egykor létezett vagy még létező pártok szavazótáborára. Erre Guido Westerwelle, a német liberálisok elnökének egy mondatával szeretnék csak reagálni: „a pártok nem egymástól, hanem a választóktól kapják a szavazatot“.

 

Mi, a SZEMA alapítói úgy látjuk, hogy a baloldali és liberális választók, azok, akik egy fejlett, nyitott, jómódú és szolidáris Magyarországot szeretnének, képviselet nélkül maradtak. Meggyőződésünk, hogy valós alternatívát kell nyújtanunk ezeknek a választóknak, jelen kell lennie ezeknek az értékeknek a magyar politikában. Nem a liberális demokrata program bukott meg és vesztette érvényét ugyanis, hanem két rosszul politizáló, rossz döntéseket hozó, megújulásra, megtisztulásra képtelen párt. Mi, a SZEMA alapítói viszont úgy gondoljuk, hogy egy baloldali-liberális pártra talán még sohasem volt akkora szükség, mint ma. Miért?

 

A rendszerváltáskor kitűzött célok nagy része elvégre felületesen szemlélve teljesült. Magyarország stabil parlamentáris demokrácia, megtörént az átmenet a tervgazdaságból a piacgazdaságba, teljesült az ország euro-atlanti integrációja. A rendszerváltás alapvetően liberális kompromisszuma egy erős jogállami intézményrendszert állított fel. A Köztársaság mégis mély válságba jutott.

 

Az átalakulás ugyanis erősen féloldalas maradt. Ahol, és amiben az államnak szerepe van az többé-kevésbé úgy maradt, ahogy volt. Elég csak megnéznünk az állami vállalatok működését vagy a jóléti rendszert, az egészségügyet, a felsőoktatást. Az egymást követő kormányok rendre visszavonulót fújtak, ha egy öntudatos csoport – erős szakmai-gazdasági lobbi vagy a „középosztály“ stabilan szavazó rétegeinek –  vélt vagy valós érdekeivel ütköztek.

 

Sőt a helyzet még rosszabb: amiben 89-91 között nem sikerült megállapodni abban azóta sem történt értékelhető, vagyis a demokratikus viszonyoknak megfelelő megoldást találni. Erre két egyre égetőbb példa a média szabályozás vagy a gyülekezési jog. Mindeközben pedig szép lassan, a szükséges reformok hiánya és a politikai befolyás fokozatos növekedése miatt rogyadozni kezdett a jogállami rendszer is. Az itt felvázolt problémahalmaz mindegyik része erősíti egymást, ezért csak együtt lehet kezelni. Erre azonban az elmúlt 20 évben nem történt valódi kísérlet.

 

Ma azzal kell szembenéznünk, hogy az utóbbi 20 év legrosszabb időszakaiban is azért többé-kevésbé adottnak vett liberális minimum már nem létezik. A cigányság és a kistelepülések, illetve a volt ipari területek kilátástalan helyzetének, valamint a fenn tárgyalt anomáliáknak köszönhetően (amelynek része a mérsékelt jobboldal szélsőjobboldallal kapcsolatos sunyi politikája) erősödött meg egy olyan neonáci mozgalom, amelynek militánsságára, jól szervezettségére, életképességére eddig nem volt példa. Olyan időket élünk, hogy az antirasszizmus, az elesetekkel való szolidaritás, a politikai korrektség szitokszókká váltak.

 

A valós problémákra adott demokratikus válaszok hiányában további erősödésük várható. Ezzel pedig az egész magyar politikát a populizmus, a szélsőséges megoldások felé tolják el. Ez a súlyosabb probléma, nem a neonácik önmagában is sajnálatos erősödése.

 

A magyar pártpolitika azonban végletesen elszakadt Magyarország jelenétől. Az egyes pártok nem Magyarország valódi problémáihoz képest határozzák meg magukat, hanem a 80-as évek végén, 90-es évek elején – sajnos bizonyos vonásaiban a két világháború közöttről itt maradt – politikai törésvonalak mentén szerveződnek.

 

Mi, a SZEMA alapítói úgy gondoljuk, hogy szükség van egy olyan politikai erőre, amely megadja ezeket a demokratikus válaszokat Magyarországnak. Válaszokat ad a ma problémáira. Meggyőződésünk, hogy kell egy olyan politikai erő, amely kiáll a szabad, nyitott társadalom eszméje mellett. Amely minden esetben az állampolgári jogegyenlőség talaján áll. Amely nem a saját uram-bátyám világával, hanem jogállamal kívánja felcserélni a másik uram-bátyám világát.

 

Magyarul szükség van egy olyan pártra, amely felnőttnek tekinti az embereket és bízik Magyarországban.

 

A feladat adott, az idő a következő választásokig kevés. A SZEMA-nak valódi alternatívát kell nyújtania a jelenlegi pártokkal szemben. A SZEMA-nak integrálnia kell minden olyan embert, aki programjával, célkitűzéseivel egyetért. A SZEMA-ban helye kell legyen sokféle embernek, sokféle gondolatnak. A SZEMA-nak olyan pártnak kell lennie, amely politikája, javaslatai, szakmai felkészültsége minőségében próbálja meg legyőzni ellenfeleit.  

 

Meggyőződésem, hogy a SZEMA, ha ilyen párt lesz, bátor és okos politikával bármit elérhet.

 

 

 

37 komment · 1 trackback

Címkék: liberális baloldali szabad emberek magyarországért szema

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr981463704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a közös a Jobbikban és a Magyar Dolgozók Pártjában 2009.11.07. 21:04:14

Szociológiai karakterükben, retorikájukban és a keleti Nagy Medvéhez fűződő viszonyukban is megegyeznek. A Jobbik szociológiai karakterét hasonlítom össze a bolsevik típusú kommunista pártokéval.   A Jobbik és a bolsevik típusú pártok k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pusztaibetyárokszövetsége 2009.10.20. 19:10:45

Rafa! Gáz vagy.
HAgyd abba a blogolást és a politizálást is.
Sajnálom, tényleg vállalhatatlan vagy a rinyálásoddal. Menj el dolgozni.

SevenDeadlySins (törölt) 2009.10.20. 20:26:25

Rafa tudom hogy elkötelezett vagy s hogy minden szavadat halálosan komolyan gondolod, s benned csak a jóindulat dobog, de filozófinak ez kevés, ideológiának pedig sekélyes.

Neharagudj, de ti ugyanezt mantrázzátok már évtizedek óta, miközben annyi minden változott, a szélsőjobb valóban erőre kapott, a gazdasági szereppel szemben új követelmények jelentek meg, a véleménnyílvánítás szabadságáának dilemmája, a közterek cenzúrájának kérdése, a brutális többség hatása a többpártrendszerre...

Hol van ezekre a válaszaitok? Hol van mögötte a tépelődés, a töprengés, a értékek a filozófiai tengelyek finom kalibrálása, az ütköző érdekek elemzése .. Hol vannak az aktuális problémákra adott válaszok???

Régi szlogenek bömböltetésére a társadalomnak már nincs többé szüksége. Igazságosság, jogegyenlőség tolerancia, vállalkozói szabadság: ezeket könnyű az asztalt verve követelni... pontosan annyira egyszerű, mint egyszerre szakrális királyságot és neopogányságot kiáltani, követelni a szabad fasiszta tüntetéseket és az LMBT-k betiltását, ingyen vasútat de minden vonalra villanymozdonyokat.

Egy országot nem lehet jelszavakkal irányítani. Egy ideológia értékek, elvek és cselekvési tervek sűrűn szőtt kendője, amelyik hozzásimul a társadalomhoz amelyre ráborul. Válaszokat ad, érzékeli minden testi hibáját, szálain végigfut a heves szívverés.

Ez a munka, megérteni s alakítani a társadalmat, s nem csak úgy pökhendien vezényelni.

Nincs ajánlatotok a társadalom számára.

remil 2009.10.20. 22:55:07

@SevenDeadlySins: Barátom, kíváncsivá tettél! Most már tudom, mi hiányzott eddig eddig nekem a politikai közbeszédből! Várom Tőled "a filozófiai tengelyek finom kalibrálását" és a többit is, de kifejtve. Rafaelt, azt hittem, megértettem, de hát szerinted ez kevés, egy átütőbb ideológia "sűrűn szőtt kendője" kellene. Fejtsd ki, kérlek!
Tudod, egyelőre gyanús nekem a "heves szívverésed", mert életem túlnyomó részét én valami sűrűn szőtt ideológiai kendő alatt töltöttem, ami hozzámsimult, rámborult! Brrr, még most is borzongok az érintésétől, félek, visszatér!

La_Fayette (törölt) 2009.10.21. 00:08:11

@pusztaibetyárokszövetsége:

Csak szeretném jelezni, hogy az ilyen stílusú hozzászólásokat a jövőben egyszerűen törölni fogjuk, most csak a példa kedvéért hagyom meg, sorvezetőnek.

La_Fayette (törölt) 2009.10.21. 00:21:45

@SevenDeadlySins:

Hát én nem tudom, hogy ki az a "ti", akik ugyanazt mantrázzák évtizedek óta, mert csak 27 éves vagyok. Sajnálom.

Egyébként nem értem, hogy pontosan mivel nem értesz egyet, milyen jelszavakról beszélsz. De a leghomályosabb a következő:

"Egy ideológia értékek, elvek és cselekvési tervek sűrűn szőtt kendője, amelyik hozzásimul a társadalomhoz amelyre ráborul. Válaszokat ad, érzékeli minden testi hibáját, szálain végigfut a heves szívverés."

??? Tehát, mondjuk ahol a kislányokat körülmetélik, azaz brutálisan megcsonkítják, az a helyes politikai cselekvés - és az annak keretet adó ideológia, mert nagyon-nagyon sekélyesen és röviden fogalmazva egyébként az ideológia vmi ilyesmit jelent, de hagyjuk - ha ehhez a szokáshoz, hiszen egy társadalom többsége által követett "hagyomány", szépen hozzásimul valaki? És most szándékosan csúsztattam durván, csak hogy lásd, mit is írsz.

Én eddig azt hittem, hogy azért érdemes politizálni, hogy változtassunk dolgokon, hogy meggyőzzünk embereket értékeink, céljaink helyességéről, hogy támogatást gyűjtsünk fontos ügyekhez, hogy képesek legyünk különböző érdekeket egyeztetni, hogy - és most populista leszek - a köz javát próbáljuk szolgálni. Nem is olyan nehéz ez utóbbi, például engedjük a versenyt a távolsági buszközlekedésben, mert a közjó ebben az esetben így valósulna meg, és nem a monopol helyzetben lévő, alacsony színvonalat nyújtó Volánt védjük. Satöbbi.

De persze az is lehet, hogy tévedek és neked van igazad.

JokerZ 2009.10.21. 09:45:01

mindenkinek adni kell a politikában egy esélyt.

világos programot, hiteles és meggyőző vezetőket, transzparens gazdálkodást, őszinte kommunikációt szeretnék látni. ha mindez meglesz, talán mégiscsak érdemes lesz újra elgondolkodni, kire szavazzak 2010-ben.

egyelőre azonban még a poszt-SZDSZ-es "leves" részei vagytok, ezt gyorsan le kell vetkőzni.

La_Fayette (törölt) 2009.10.21. 11:37:54

@Zlatan:

Teljesen egyetértek veled! A SZEMA-nak bizonyítania, bizonyítanunk kell. Meg kell szolgálnunk a választók bizalmát politizálásunkkal, működésünkkkel.

point nemo 2009.10.21. 12:29:02

Azért remélem egy szabad emberek bloggon, nem lesz moderálás, kicsit fura lenne. különben meg sok sikert, szükség lesz rá.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.10.22. 10:29:32

A moderálás tényleg nem menő.
És mikor lesz a hivatalos coming out, tutihirdetéssel meg egyebekkel?

La_Fayette (törölt) 2009.10.22. 10:38:42

@bnct:

Milyen tuti hirdetésekre gondolsz? Ezt nem értem.

Megírta a Népszabi is már, hogy novemberben. Ezt csak megerősíteni tudom. És nem tervezünk tutihirdetést, sőt semmilyen hirdetést, hanem politizálni szeretnénk, bármilyen hihetetlen is. :)

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de politizálásunk minőségével, valamint működésünk nyitottságával, tisztaságával szeretnénk elnyerni a választók bizalmát. Mert bnct szerintünk is lehet más a politika. :)

U.i.: A moderálás nem menő, de az anyázást és/vagy a kuruc.info stílusát azért csak nem kell megtűrni, mert ezeknek az a természetük, hogy ellehetetlenítik a párbeszédet, a vitát, hiszen ez is a céljuk. Ez ellen pedig lehet és kell is védekezni. Én úgy tudom, hogy a lehetmas.blog.hu -n is moderáltak már ki hozzászólásokat (legalábbis kommentelők panaszkodtak erről), gondolom teljesen jogosan.

JokerZ 2009.10.22. 11:18:11

egyébként a sunyi kis agresszív, álnéven szörfölgető lmp-ügynököket egy kicsit jobban utálom már, mint a suttyó jobbikosokat - azok legalább őszintén náculnak, nem használnak álarcot.

amit még hozzátennék a SZEMA megalakulásához: a lehető legtöbb tanulságot kell levonnotok abból, ami a Fodor-féle SZDSZ idejében történt. óriási liberális választói remények és elvárások tapadtak a megválasztásához, teljesen jogosan, hiszen az ő csapata mindvégig azt sugallta, hogy végigviszik a tisztulási folyamatot. az, hogy ezek az elvárások egy hangyányit sem teljesültek, gyakorlatilag nagyobb szavazóvesztést eredményeztek, mint a kóka-féle maffiapolitizálás.

reális, ámde nagyratörő célokat kell kitűzni, amelyek érdekében nem lehet megspórolni a cselekvést, a napi operatív munkát, a kemény, határozott, értékalapú politizálást. ezeknek a kezdeményezéseknek a nagy része szerintem ugyanis azon bukik el, hogy nagyon gyorsan kifogy belőlük az energia, nincs mögöttük érdemi munka, csak néhány szép gondolat és elvi nyilatkozat.

remélem a jelszavaitok között az is szerepel, hogy dolgozni, dolgozni, dolgozni. ha igen, akkor még lehet belőletek valami.

La_Fayette (törölt) 2009.10.22. 11:44:14

@Zlatan:

Teljesen igazad van abban, amit írsz. Mindent el fogunk követni, hogy megszolgáljuk a bizalmat! A létező pártok fordítva vannak bekötve. Biztos szavazókról, elkötelezett szavazótáborról, szavazinkról, satöbbi beszélnek, miközben ez éppen ellenkezőleg működik. Az emberek választanak pártot maguknak és nem fordítva, egy párt a kínálati oldalon van ebben az egyenletben.

Igen, munka, sok munka, értékelapú politizálás, határozott és okos kiállás fontos ügyekben, valamint alázat.

fakof 2009.10.25. 09:49:25

Ha ez nem egy politikai reklám blog lenne, még azt hinném, valóban ennyi embert érdekel ez a dolog. Pedig tudom, hogy nem így van. Az embereket csak a szex, meg a drogok érdeklik. Esetleg a kettő együtt. Nem hiszem, hogy "Labanino Rafael" "Zlatan" "RB" "bnct" meg a hétfőbűn valójában nem fizetett pártkatonák. Különben biztos jó meló lehet, de azért tényleg jobb lenne ha inkább kapálni mennétek.

suicider 2009.10.25. 13:03:12

én ismerem őket személyesen, nem fizetett pártkatonák. rafa párttag, de ezt nem is tagadja. a többiek nem foglalkoznak politikával hivatásszerűen.

persze lehet azt mondani, hogy én is fizetett pártkatona vagyok, de ilyen alapon te is. :)

suicider 2009.10.25. 13:03:51

sőt, az igazat megvallva, bnct-t nem ismerem, ő lehet, hogy fizetett pártkatona :D

La_Fayette (törölt) 2009.10.25. 21:03:00

@fakof:

Mit csiáljak, tényleg így hívnak. Tehát az idézőjel felesleges. Ez a nevem, akármilyen furcsán is hangzik.

steverubellreborn 2009.10.25. 23:16:07

Felnyihogtam azon amikor a SZEMA oldalán a magyar felsőoktatás alcsony színvonalán,a diplomás munkanélküliségen siránkoznak.Emlékeim szerint Szakértői Kormányt Magyar Bálint reformjai adták meg neki az utolsó kegyelemdöfést (alapítsunk minden bozótban egyetemet/fősulit,járjon mindenki egyetemre,még olyan akinek az iq-ja a lábméretével azonos.Ehhez ti is asszisztáltatok, kedves a tagok.

steverubellreborn 2009.10.25. 23:18:41

@Zlatan:
szerinted a zsetont honnan kapják ehhez a poltikai muppethez?

La_Fayette (törölt) 2009.10.26. 00:40:26

@steverubellreborn:

"szerinted a zsetont honnan kapják ehhez a poltikai muppethez?"

Te mond meg! Úgy látszik te tudod. Csak azért kérlek rá, mert akkor te többet tudsz mint én.

La_Fayette (törölt) 2009.10.26. 00:48:22

@steverubellreborn:

"Emlékeim szerint Szakértői Kormányt Magyar Bálint reformjai adták meg neki az utolsó kegyelemdöfést (alapítsunk minden bozótban egyetemet/fősulit,járjon mindenki egyetemre,még olyan akinek az iq-ja a lábméretével azonos.Ehhez ti is asszisztáltatok, kedves a tagok."

1. Pontosan ki az a ti, akik asszisztáltak akármi is legyen az, hogy mihez? Ezt bevallom, nem értem.

2. Magyar Bálint sohasem akart szakértői kormányt, csak akkor, amikor Gyurcsány Ferenc is úgy akarta, szóval ezt sem értem. De őszintén szólva azt pedig egyáltalán nem értem, hogy kerül ide Magyar Bálint?

3. Kormányzattól függetlenül az volt a policy, hogy virágozzék száz virág, legyen minél több egyetem, főiskola. Ezt pont egy fószerra kenni, hát, hogy is mondjam, butaság, de ez a megjegyzésem nem a személyről, hanem a butaságról szól.

Ennyit a konkrét tárgyi tévedésekről. Ezt csak azért tettem hozzá, mert egy másik bejegyzésben te tettél helyre engem vmi hasonló kiszólással. :)

Azért nincs harag, ugye? :)

JokerZ 2009.10.26. 10:18:40

@steverubellreborn: szerinted?

egy blog és egy honlap kialakításához miért is kellene zseton?

de ha tippelni kell a zsetonok forrására, én a Jobbikra szavaznék:D:D

szonyecska 2009.10.30. 10:53:27

Kedves Rafael, nagyon jól esik olvasni a soraidat, remélem, ez tényleg egy olyan kezdeményezés lesz, amire végre utólagos bűntudat nélkül tudok majd szavazni. Temészetesen repesve várom a konkrétumokat, remélem kitart a hozzáállásotok. HAjrá, hajrá...!

steverubellreborn 2009.11.06. 01:12:44

@Labanino Rafael:
"Kormányzattól függetlenül az volt a policy, hogy virágozzék száz virág, legyen minél több egyetem, főiskola. Ezt pont egy fószerra kenni, hát, hogy is mondjam, butaság, de ez a megjegyzésem nem a személyről, hanem a butaságról szól."

Ki is volt az akkor az oktatási tárca első embere?
Értem,én,hogy ha tehén szar tejet ad akkor elsősorban nem a tehenész,a gazda ebben a hunyó.DD

Nem értem mit nem értesz:a mesterségesen felduzzasztott,droidokkal feltöltött felsőokatás elszaródásához Magyar Bálintnak nagymértékben köze volt.

steverubellreborn 2009.11.06. 01:15:57

@Labanino Rafael:
A Strabagnak vagy az autópálya lobbinak,gyógyszeriparnak ez kis falat lenne.Szerintem fotszintézis útján állítjátok elő az egyesület működéséhez szükséges pénzügyi keretet.

steverubellreborn 2009.11.06. 01:20:32

"szakértői kormányt"
Ez egy M.B által unos -untalan idézett lózung (szakértelem/szakértők) parafrázisa.
A ti megszólíáts pedig az SZDSZ és ifjúsági tapscsapatának hajdani tagjainak szól.

La_Fayette (törölt) 2009.11.06. 09:05:17

@steverubellreborn:

??? Nem pontosan értelek, de ez legyen az én bajom. Egy dolgot árulj el. Miért érv az bárkivel szemben is, hogy valamikor az SZDSZ tagja volt? Jujj. Egy demokratikus párt tagja volt! Mik vannak ebben az országban!? Elképesztő. Úgy írsz erről, mintha leprás lenne az, aki SZDSZ-tag, SZDSZ szimpatizáns, vagy szavazó volt.

Ügyrendi javaslat: Látom, hogy Magyar Bálint nagyon foglalkoztat. Van neki egy egyesülete, ha problémád van vele, írd meg neki ott. Tényleg.

Előre is köszönöm!

JokerZ 2009.11.06. 15:43:46

@Labanino Rafael: Ráadásul milyen kiváló egyesület.

gigalol.

@steverubellreborn: továbbra sem értem, miért hiszed azt, hogy egy facebook-network, egy puritán honlap és egy ingyenes blog működtetéséhez miért is kellene pénz. vagy éppen miért kellene pénzt lopni:) ekkora üldözési mániád ne legyen.

de amúgy ha a téma nagyon érdekel, nézz utána, hogyan finanszírozza magát mondjuk a jobbik és az lmp. igen sok érdekességet találhatsz, biztos több sötét foltra bukkannál, mint szegény SZEMA "pénzügyi" háttere mögött.

steverubellreborn 2009.11.16. 13:59:41

@Labanino Rafael:
Csak annyiban vicces, hogy most úgy csináltok mintha közötök nem lenne a jelenlegi társadalmi-gazdasági csődhöz,miközben nem is olyan régen még ott csápoltatok Kóka János és Magyar Bálint oldalán.
Ez a romakérdés felkarolása meg bájos ötlet,különösen annak fényében,hogy az utóbbi 20 évben ellenőrízhetlen milliárdok mentek el erre,főleg a roma "elit",politikai vezetők zsebébe anélkül,hogy az képviseltek élete egy kicsit is élhetőbbé vált volna.Továbbá Mohácsi Vktória is bedobta a törülközőt többek között azárt,mert jónéhány vidéki liberális polgármester iskoláiban változatlanul folyt a roma gyerekek szegregált oktatása.
(Kedves Rafa! Ez a válaszom a hozzám intézett leevledre).

steverubellreborn 2009.11.16. 14:06:12

@Zlatan:
Értem.Tehát egy marék szoyiért csináljátok ezt az egészet,és minden járulékos költség amely egy mozgalom működésével jár ingyen megvalósul.
Az LMP kampányköltései nyilvánosak,a Jobbiké pedig onnan van,hogy összeölelkezett a nagy orosz medvével,elég elolvasni a programjukat.

La_Fayette (törölt) 2009.11.17. 16:01:19

@steverubellreborn:

Én nem értelek téged. Komolyan. De akkor mégegyszer elmondom, talán megérted:

A SZEMA kampány- és működési költései is nyilvánosak lesznek, amint bejegyzik a pártot a bíróságon. Egyelőre írok én egy blogot, van egy honlapunk, és alapítottunk egy facebook csoportot. Nem értem, hogy ehhez milyen ördögi lopásokra lenne szükségünk?

Vagy azt akarod mondani, hogy egy most alakuló, parlamenten kívüli párt tipikusan a korrupció melegágya? Pontosan mivel vádolsz minket? Honnan, kivel lopunk és mit, mennyit? Kérlek fejtsd ki. Komolyan mondom, hogy nem értem, hogy miről beszélsz.

La_Fayette (törölt) 2009.11.17. 16:17:49

@steverubellreborn:

Soha nem csápoltam Kóka János és Magyar Bálint oldalán, mások nevében nem beszélhetek.

A roma kérdést olyan emberek képviselik nálunk, mint Derdák Tibor és Orsós János, de szerinted biztos ők is velejéig romlott emberek. (Mi mások lehetnének, ha egy baloldali liberális pártot alapítottak? Nem?)

És én személy szerint nem érzem úgy, hogy bármi közöm is lenne ahhoz a társadalmi és gazdasági válsághoz, ami Magyarországon van. Az önértékelésem ugyanis nem beteges, így a vilgában lévő helyemet viszonylag jól látom.

Az mindenesetre érdekes gondolkodás, hogy mindenkit, aki valaha is az elmúlt 20 évben ebben az országban bármelyik demokratikus parlamenti pártnak tagja, szimpatizánsa volt, a politikában dolgozott, esetleg merészelt választott tisztséget is viselni, vagy ezeket soha nem tette, csak nem ért veled egyet, mind csak becstelen ember lehet, aki jobban teszi, ha hallgat, amíg megtűrik a tisztaszívűek (akiket te képviselnél? értem a gondolatmeneted?), illetve személyesen felelős mindenért, ami történt illetve nem történt. Voltak már ilyen mozgalmak a történelemben, amelyek így gondolkodtak. Én egyikkel sem vállalnám a közösséget, de lelked rajta.

neminiteneri 2009.11.19. 11:50:27

Kik vagytok? Azt mondjátok: "Nők és férfiak, fiatalok és öregebbek, cigányok és magyarok, buddhisták, zsidók, keresztények, falusiak és városiak, melegek és heterók, szőkék, barnák, vörösek és feketék." Ez mind nagyon szép...ti vagytok a MINDENKI...csakhogy, aki MINDENKIT akar képviselni a liberalizmus, vagy bármely más ideológia jegyében, az tulajdonképpen SENKIT nem képvisel. Ezen gondolkozzatok el, kedves alapítók! És hogy mekkora közhely is e szépen hangzó mondatotok, annak alátámasztására egy apró kérdés: ha már ennyi minden vagytok, akkor mozgássérültek, siketek, vakok, esetleg autisták miért nem vagytok? Mert az egy kicsit nehéz? Vagy mert rajtuk nem segítenek a szép szavak? Vagy mert a fogyatékosok ma a magyar társadalom egyik legkiszolgáltatottabb rétegei, társadalmi ranglétrán elfoglalt helyük alapján jószerivel csak egy fokkal állnak magasabban, mint mondjuk a hajléktalanok?
Vegyétek tudomásul, hogy az általatok is védett és felmentett cigányoknak pl. százszor jobbak az életesélyeik, mint pl. egy vaknak, vagy egy olyan mozgássérültnek, aki pl. segítség nélkül nem képes elhagyni a lakását. És ti mégis velük foglalkoztok. Ti is. Mert az olyan trendi..remekül lehet róla konferenciázni, pályázatozni, szájat tépni...remek.
Mindenesetre, ha Ti lennétek véletlenül az a párt, amelyik végre komolyan a zászlajára tűzi (elsőként az országban) kb. 600 ezer ember boldogulásának a kérdését, akkor szóljátok. Megfontoljuk, szavazunk-e rátok.

emiljuzso 2009.11.22. 06:47:04

@neminiteneri:
Először az a gondod, hogy a "mindenki" túl általános, aztán meg az a baj, hogy a felsorolásból kimaradtak csoportok...Ez így nem kerek.
Való igaz, hogy a cigányság kérdése túldimenzionáltnak tűnik, de lássuk be: manapság nem is annyira a cigányok, hanem a rájuk vonatkoztatott negatív általánosítás megköveteli, hogy minden politikai formáció foglalkozzon velük.
Roppant szomorúnak érzem, hogy a liberális megjelölés mára szitokszóvá silányult. Ha én a SZEMA helyében lennék, felvállalnám azt, hogy keményen elhatárolódnék azoktól az SZDSZ-es politikusoktól, akik ezt a negatív megítélést kivívták. Mohácsi Viktóriát például seprűvel űzném el a cigányok közeléből. Rengeteget ártott nekik és a liberalizmusnak is.

andika1980 2009.11.25. 11:57:40

Nagyon egyetértek azzal, hogy moderálni kell. Létezik már szabályzat a moderálási elvekre vonatkozóan? Szerintem össze kellene szedni, hogy milyen típusú kommenteket nem látunk szívesen ezen a blogon, és alkotni egy "szabályzatot", melyet mindenki elfogad, amikor kommentet ír.

andika1980 2009.11.25. 12:14:32

@neminiteneri:
Azt gondolom, a párt alapítói által felsorolt kategóriákba beletartoznak a különböző módon sérültek is, mivel ők is nők vagy férfiak, fiatalok vagy öregebbek, cigányok vagy nem cigányok, buddhisták,zsidók vagy keresztények, falusiak vagy városiak, melegek vagy heterók, szőkék, barnák, vörösek vagy feketék. :) Olyan nehéz elképzelni, hogy vannak olyanok, akik nem azért támogatnak egy csoportot, mert "őket szeretik", hanem megértik minden csoport nehézségét, és ezekre próbálnak reagálni?

zoezoe 2009.11.29. 08:05:00

@andika1980:

Egyetértek.
LÁTTATNI
A LÁTHATATLANT
Budapesten a Ludwig Múzeum Láttatni a láthatatlant című kezdeményezése példaértékűnek minősíthető.
Azért is, mert az alkotói folyamat gyermek résztvevőiben a másság elfogadását-megbecsülését, a tőlük különböző, fogyatékkal élő embertársaik iránti segítőkészséget örömtelivé és zsigerivé fejlesztette.
A példának és a kezdeményezés eredményének hírértéke akkor lehetett volna, ha a vakokkal és gyengénlátókkal közös kiállításmegnyitót a honlapjukon a megnyitó időpontja előtt szerepeltetik.
Ez a potenciális hírérték még nem veszett el: visszaszerezhető, amennyiben a műalkotások gyerekek által tapinthatóvá tett változatai a művek közelében lévő asztalokon maradnak.
A tágas tér ezt lehetővé teszi. És a múzeumot – talán elsőként a világon – a vakok számára megnyitja. Ami a vonzerejét a látók számára is növelheti.

Egy példa:

Agresszív személyiség (1967)
Appel, Karel
vászon, olaj, (plexivel együtt) 152,2 x 152,2 x 6,7 cm
Az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung letétje
Karel Appel 1948-ban, Párizsban alapította meg művésztársaival a CoBrA csoportot, amelynek tagjai főként a népművészetből, a prehisztorikus korok tárgykultúrájából, valamint a gyermekek és az elmebetegek képalkotási gyakorlatából merítve tevékenykedtek, mivel az ösztönösségben vélték fellelni a leghitelesebb önkifejezési módot. Appel később a Kandinszkij által inspirált Art Informel csoport tagjaként az absztrakt expresszionizmus felé mozdult el. Az 1967-ben alkotott Agresszív személyiség című képén az addig tabunak számító elemi ösztönt, a brutalitást, a kontrollálatlan erőszakot jelenítette meg. Az egy diagonális mentén elrendezett aszimmetrikus kompozícióban a színhasználat (hideg-meleg, illetve komplementer kontraszt), a festék vastagsága és sajátos felhordási módja (a festék egyenesen a tubusból került a vászonra, s nemcsak ecsettel, hanem ujjal és spaklival dolgozta el a művész) meghatározóbb a beazonosítható emberi formáknál. A kép jobb féltekéjének izzó, lüktető alakja szemben áll a tőle balra „fejjel lefelé fordított”, esendő figurával, azt láttatva, hogy miként veszi birtokba az agresszivitás a teret és az életet.

Aczél Zoé vakoknak készített másolata (2009)

A tizenegy esztendős Aczél Zoé az esendő figurában pólyás csecsemőt vélt felfedezni, s azt lebegő, gézszerű anyag alkalmazásával érzékeltette, míg a jobboldali alak lüktető agresszivitását liszttel merevített-domborított festékcsomók keménységével és kitüremkedéseivel tette tapinthatóvá.

gallery.site.hu/u/aczelzoe_2009/ludwig_muzeum/?g2_page=2
süti beállítások módosítása