Sajóbábony - A magyar állam (sokadik) csődje - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Sajóbábony - A magyar állam (sokadik) csődje

2009.11.18. 23:49 La_Fayette (törölt)

A Szabad Emberek Magyarországért hétfőn az alábbi levelet juttatta el a sajtónak és Bajnai Gordon miniszterelnöknek, a sajóbábonyi eseményekkel kapcsolatban. 

A levélhez még annyit tennék hozzá, hogy én személy szerint nem értem, hogy a rendőrség milyen cigányvajdával egyeztet, mert tudtommal nincs ilyen közjogi méltóság, hivatalos személy, választott tisztségviselő ebben az országban, de ez a legkevesebb, amin az ember manapság fennakad. Ím, a levél:

Nyílt levél Bajnai Gordonnak, a Magyar Köztársaság kormányfőjének

Miniszterelnök úr!

A szélsőjobboldali Jobbik elérte célját, vasárnap félkatonai alakulatával, a Gárdával sikerült verekedést kiprovokálnia a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyban. A Gárda gazdáinak egyértelmű a célja: provokáció, megfélemlítés, a cigányság és a többség közötti feszült, bizalmatlan viszony folyamatos élezése, a megoldások ellehetetlenítése. A Szabad Emberek Magyarországért tagjai számára ez világos, és világos volt eddig is.

Azt ellenben nem értjük, hogyan történhet ez meg? Hogyan jutottunk idáig? Hogyan folytathatja tevékenységét a mai napig minden következmény nélkül egy jogerősen feloszlatott, alkotmányellenes célokat megfogalmazó, emberek megfélemlítésére létrehozott félkatonai alakulat? Hogyan lehetséges az, hogy a magyar állam képtelen érvényt szerezni a törvényeknek, bírósági döntéseknek? Ezt nem értjük, és nem is vagyunk hajlandók megérteni.

Tisztelt Bajnai Gordon!

A rendőrség, ahány település, ahány esemény, annyiféleképpen értelmezi a feloszlatott félkatonai szervezet elleni fellépést. A rendőrség zavaradottságáért végső soron a kormány, így mint kormányfő, Ön személyesen viseli a felelősséget. A Magyar Köztársaság kormányának helyre kell állítania a törvényes rendet az országban! Cselekedjenek végre.

A Szabad Emberek Magyarországért elnöksége,
Derdák Tibor
Kovács Tímea
Orsós János
Pintér Gábor Péter
Ráduly Emil
Dr. Sértő-Radics István
Ungár Klára
 

 

7 komment

Címkék: jobbik nyílt levél bajnai gordon magyar gárda sajóbábony cigányvajda szabad emberek magyarországért szema

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr611535609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.11.19. 00:03:47

Az nekem sem világos, hogy miféle vajdákkal tárgyalnak. Jól-rosszul, de működnek legitim kisebbségi önkormányzatok, egyszerűen érthetetlen. Pláne ezt a cikket elolvasva:

www.nol.hu/archivum/archiv-422959

"(...) közhiedelemmel ellentétben - a "cigányvajdát", vagy "cigánybírót" a XV. századi "László vajda" óta egészen a Kádár kor végéig sohasem a cigányok választották, hanem a kisebb-nagyobb hatalmasságok, helyben például a falu, a csendőrség, a rendőrség vezetői jelölték ki. Szerepe pedig az volt, hogy bizonyos előnyökért és kedvezményekért - pénzért, kisebb bűncselekmények eltussolásáért, társadalmi pozícióért - informálja a hivatalos szerveket a roma közösségekben történt eseményekről, bűncselekményekről, vitákról, összetűzésekről, és "rendet tartson". Szóval a vajda még csak nem is a cigányoknak volt felelős, hanem megbízóinak, a cigányokért.

Érthető tehát, hogy a "cigányvajda" tekintélyét nem saját, személyes érdemei alapozták meg, hanem a tőle való félelem. A rendőrséggel, egy-egy település vezetésével a háta mögött a vajda szinte élet-halál ura lehetett az övéi között. Akit ő bűncselekménnyel vádolt, az előbb-utóbb börtönbe jutott, akit összeférhetetlennek tartott, az bajba került.

Jellemző, hogy a cigány nyelv nem is használja a "vajda" szót, az illetőt általában a sokkal kifejezőbb és pontosabb "mujalo" (szájas, szájaló) és "phurito" (besúgó) néven nevezték. Ezt Rostás-Farkas György, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság képviselője minden bizonnyal tudja is. A fentieken kívül a Kádár-rendszerben - magyarul - "tanácstagnak" és "önkéntes rendőrnek" is hívták őket; e kifejezések értelméről a fiatalabbak fölvilágosítást kaphatnak szüleiktől.

A "vajda" tehát a kápójuk volt a cigányoknak, nem pedig valóságos, tekintélyes vezetőjük, és a "vajdarendszer" nem a romákról, hanem a rajtuk kívül álló hivatalosságról mondott - valami nagyon fontosat és szomorút."

otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2009.11.19. 09:33:16

Nos, ezt a cikket olvasva nekem sem világos sok minden. Többek közt az, hogy ezt az eget verő baromságot honnan a puskaporos rossznyavalyából szedte a cikk írója.

székelyrobi 2009.11.19. 12:02:58

@otto von bolschewick:
gondolom Castro bandája diktálta neki, otthonról telefonon...

Rostás 2009.11.24. 22:06:39

Igaz és bizonyítható, hogy a vajdák csak besugók
voltak!
Viszont nem értem kik választották meg a vajdákat?
A választásukhoz a romatársadalom is szükséges!

menedzser23 (törölt) 2009.12.15. 02:12:48

Mikor a cigányok baltával összevernek egy Suzuki autót, amiben egy édesanya ül két gyermekével, akkor is a Gárda meg a kormány a hibás? Mikor egy boltos asszonyt megütnek a romák, akkor is a myagyarság a felelős? Na, ez már nevetséges. Ilyen módon védeni a sajóbábonyi bűnöző romákat nem vall tisztességes blogíróra.

JokerZ 2009.12.15. 14:27:34

@menedzser23: jó hát ezekre a kommentekre tipikusan nehéz válaszolni, de azért megpróbálom: azt kifogásoltuk, hogy egy feloszlatott szervezet tagjai szabadon tarthattak nyilvánvalóan provokáló szándékú tömegrendezvényt egy mélyszegénységben vergődő, nagyrészt romák lakta faluban. A provokáció elérte a célját, tömegverekedés indult, és jónéhány erőszakos cigányra is rá lehetett mutatni: "né má', ezek állatok!"

Azért van a rendőrség, hogy ezt megakadályozza. Azért van a rendőrség, hogy az általad említett tényleges bűncselekmények miatt lecsukott és perbe fogott romák mellett a provokáló gárdistákat is felelősségre vonják. Ez nem történt meg, hiszen ilyen rendőrségünk van egy tehetetlen kormány vezérlete alatt. Bűnözőket nem védünk. Inkább azokat támadjuk, akiknek az volt a célja, hogy kiprovokáljanak egy második Olaszliszkát. És azt a rendőrséget támadjuk, amely e provokáció ellen semmit nem tett, sőt, vihogva nézték végig a félelmetes folyamatot, majd nagy dérrel-dúrral, jó későn közbeavatkoztak.

menedzser23 (törölt) 2009.12.15. 21:11:52

"Azért van a rendőrség, hogy az általad említett tényleges bűncselekmények miatt lecsukott és perbe fogott romák mellett a provokáló gárdistákat is felelősségre vonják." -Na, éppen ez az, amit hiányolok: a romákat ugyanis NEM CSUKJÁK LE. Boxolós iskolai gyilkos szabadlábon (házi őrizetben, de azért edzésre jár) uborkatolvaj bűntársa szabadlábon (uborkás bácsit bezzeg bezárták) verekedő iskolás cigánygyerekek szabadlábon, uzsorások, adócsalók, vastolvajok szabadlábon. Amíg őket le nem csukják, addig hallgassanak. Egyelőre a romák bűnöznek többet Magyarországon, és a rendőrséget, bíróságot, kormányt mindez nem érdekli, szarnak rá.
süti beállítások módosítása