Business as usual - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Business as usual

2009.11.05. 16:44 La_Fayette (törölt)

A Transparency International és Freedom House kivonult a kampányfinanszírozás reformjára tett javaslatukról szóló ötpárti egyeztetésekről, miután a Fidesz a többi párttal ellentétben még megfontolni sem volt hajlandó a civilek tervezetét. Mondván, hogy szerintük nem kell emelni a kampányra költhető legális keretet, inkább rövidebb kampányra (30 nap) van szükség, valamint tiltanák a politikai hirdetéseket a kereskedelmi tévékben. Persze a civilek javaslata azt jelentené, hogy legálisan többet lehetne költeni mint most, de még így is jóval kevesebbet, mint illegálisan. (A központi kampányszámláról, az Állami Számvevőszék jócskén megerősített ellenőrzési jogosítványairól nem is beszélve.)

Ha azt akarod, hogy minden maradjon a régiben, tegyél olyan valójában vállalhatatlan, alkotmányosan aggályos javaslatot, aminek elutasításakor a valódi megoldást keresőkre mutogathatsz, hogy miattuk marad minden úgy, ahogy. Vagyis korruptan. Undorító? Igen, és nem ez az első ilyen húzás a Fidesz részéről. A képviselői költségtérítések és fizetések ügyében is pont ugyanígy jártek el. A képviselők magasabb fizetést kaptak volna, cserébe nem vagy alig lett volna lehetőségük költségtérítésre. Összességében csökkent volna a jelenlegi bevételük egyébként, de a Fideszt ez nem zavarta abban, hogy azzal söpörje le a javaslatot, hogy "szociális válság idején nem lehet fizetésemelésről beszélni".

Már második esetben marad tehát minden korrupt, törvénysértő, mutyizós módon a tiszta kormányzást, elszámolást ígérő ellenzéki párt miatt. Persze a többi pártot sem kell féltenünk, mert ők pedig beszállnak majd a versenybe, és már most fogadni merek akárkivel (szigorúan sörben!), hogy többet fognak költeni, mint lehet. Jóval többet.

Mivel továbbra is a jelenlegi, álszent kampányfinanszírozási szabályok maradnak érvényben, egy igazi demokratának nincs más választása, mint hogy ezek maradéktalan betartásával kampányol, valamint elszámol a választók felé minden a kampányra és működésre költött fillérrel. Csak így lehet majd hitelesen a korrupció ellen fellépni, csak így lehet majd leleplezni a fent részletezett viselkedést, amelynek egyetlen célja, hogy ellehetetlenítse a valódi megoldásokat. A választókat így lehet felrázni, a mindegyik lop fásultságából. A törvényes kereteket betartó pártok persze nagy hátrányba kerülnek majd fizetett politikai hirdetések szempontjából, nehéz lesz még megfelelő mennyiségű plakátot is gyártatniuk. Biztos vagyok benne azonban, hogy a tiszta, korrupciómentes működésük elegendő embert fog meggyőzni, kimozdítani otthonról ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják majd a korrupciót választó pártok anyagi fölényét.

5 komment

Címkék: fidesz korrupció kampányfinanszírozás freedom house transparency international

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr611502852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2009.11.06. 15:37:34

én egyébként a két, általam nagyon nagyra tartott civil szervezetet sem értem. úgy tesznek, mintha meglepődtek volna azon, hogy a fityesz elalibizte az egyeztetéseket - pedig ezen a múltbeli események ismeretében fölösleges meghökkenni. a szocikról is tudjuk, hogy annak szellemében álltak a javaslat mellé teljes mellszélességgel, hogy jól tudták, a fidesz semmiképp sem szavazza meg azt. Másrészt pedig azért, mert nekik aztán tényleg megvannak a puch lászló-féle módszereik arra, hogy még a legtranszparensebb finanszírozási formákat is szétcsalják.

egy felelős civil szervezet (kettő) körömszakadtáig küzdött volna a javaslata érvényesüléséért. adott esetben elfogadott volna néhány kompromisszumot is, ha a tárgyalásokon erre szándék mutatkozik. igaz ugyan, hogy a választásokig hátralevő néhány hónapban így már nem lett volna érdemi megoldás a problémára, de e kérdéskörnek a megoldása egy normálisabb demokráciában is éveket venne igénybe. ráadásul egy kicsit nagyképűnek tartom azt a hozzáállást is, hogy ha az első pillanatban nem ül le velük minden párt és nem egyeznek bele azonnal az összes változtatási tervükbe, akkor egyből botrányért kiáltanak.

ez a projekt nem volt jól megkomponálva a civilek részéről, és a fidesz most úgy tudott kicsusszanni a felelősségre vonás alól, hogy tulajdonképpen jelentős médiavisszhangot sem kapott az ügy. szomorú és egyben tragikus is.

suicider 2009.11.06. 19:54:54

zlatannak igaza van. a hibás a fidesz, de elmehet a picsába az a civil szervezet is, aminek fontosabb a saját renoméja, mint az, hogy elérjen valamit.

La_Fayette (törölt) 2009.11.06. 20:04:30

@suicider:

Nem lett volna semmilyen eredmény szerintem, szóval én a civileket nem tartom hibásnak a történetben. A Fidesz válasza elég világos volt, amikor önálló javaslattal állt elő, és a többi párt által támagotatott civil javaslatra nem is reagált. A történet így kerek.

Lehet, hogy kellett volna még próbálkozniuk, futniuk még néhány kört, de kétlem, hogy meg lehetett volna állapodni. A Fidesz javaslata ugyanis annyira különbözik a civilekétől, hogy nem lehet azzal közös nevezőre hozni.

Fodor Feri 2009.12.10. 10:02:25

A két civil szervezet teszi a dolgát, de az egész ügyből az látszik, hogy továbbra sincs megfelelő politikai akarat a pártfinanszírozás rendbetételére, aminek csak kis része a kampányfinanszírozás.
a Fidesznek láthatóan nem érdeke, hogy tiszta viszonyok teremtődjenek, tele vannak forrásokkal, készülnek a győzelemre, rengeteg pénzt gyűjtöttek, és el is akarják költeni. pr és marketing szakemberként nagyjából sejtem (ismerve az árakat), hogy a kétharmaddal megnyert józsefvárosi időközi polg.választásra csak közterületi hirdetés formájában elköltöttek kb.4-5 millió forintot (persze nem listaáras, hanem kedvezményes tarifán számítva).
Bárki, aki ezt tudja, vagy csak sejti, azt is tudnia kell, hogy ez a pénz nem a semmiből lesz.
Radikálisan és életszerűtlenül hangzik, de mi lenne akkor, ha a választópolgárok azt mondanák, hogy csak olyan pártra vagyunk hajlandóak szavazni, amelyik honlapján közzéteszi a teljes kampánybüdzséjének felhasználásáról szóló jelentését (médiatípusonként és eszközönként részletesen lebontva, továbbá a kampányesemények, pr megmozdulások és a fizetett aktivisták költségei is legyenek itt láthatóak), és az elköltött pénzeket számlával igazolja, a számlák másolatát szintén közzéteszi. Ilyen nem lesz, mert az emberek, akik még egyáltalán pártválasztók, fogyasztóként, és nem választókként működnek, ami persze alapvetően nem az ő hibájuk, hanem azoké a spin doctoroké, akik kizárólag fogyasztói társadalomként, és nem demokráciában élő állampolgárok közösségeként tekintenek rájuk. (lásd Wermer "Mágus" András, aki szerint "a politikust ugyanúgy el lehet adni, mint a mosóport, hiszen az is termék.")

JokerZ 2009.12.15. 16:06:21

@Fodor Feri: Igen, sajnos ez már pont az a szint, amit még a politika iránt fogékony és az összefüggéseket értelmezni tudó választói rétegtől sem várhatjuk el. vagy törvény lesz belőle vagy semmi.
süti beállítások módosítása