Akkor is politikailag korrekt! - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Akkor is politikailag korrekt!

2009.10.16. 12:36 La_Fayette (törölt)

A politikai korrektség fölött kimondták a halálos ítéletet arra hivatott közgondolkodók, politikusok, sőt sajnos Lovasi András is. Az ítélet indoklása szerint a politikai korrekt beszédmód ránk erőltetése miatt nem lehet ebben az országban a valós problémákról beszélni, hiszen néven sem lehet azokat nevezni. A politikai korrektséget erőltető liberális és baloldali gondolkodók, szól tovább az érvelés, valóságos nyelvi (így gondolati) diktatúrát vezettek be, és mindenkit, aki nem akart megfelelni a kánonnak, mindenkit, aki mert beszélni a valós problémákról, kikiáltottak rasszistának, szélső jobboldalinak, antiszemitának (maga Orbán Viktor is így gondolja ezt pedig illik komolyan venni). Emiatt erősödött meg a Jobbik mondják, hiszen a probléma nem a diagnózissal, hanem a megoldási javaslataikkal van. Pelle János is így érvelt a hvg.hu-n Moldova György és Pásztor Albert (!) védelmében. Erre az egészen beteg érvrendszerre mutatott rá T.G.M. is metsző pontossággal egy hónapja, a Népszabadságban megjelent cikkében.

Az egészben persze az az egészen röhejes, hogy nem emlékszem arra, amikor Magyarországot megfojtotta volna a politikai korrektség. Nem tudom, ki hogy van vele, de én ennek éppen az ellenkezőjére emlékszem, pedig már több mint 10 éve követem napi rendszerességgel a magyar közéletet, sajtót. Az pedig egyenesen félelmetes, hogy emberek komolyan állíthatnak olyat ebben az országban, hogy a politikai korektség volt a tények kimondásának legfőbb akadálya. Mi van? Ja, hogy mostantól kezdve az előítéleteinket, rasszizmusunkat fogjuk tényeknek hívni, évszázados babonákat, nemzeti mítoszokat, megkövesedett, elnyomó társadalmi struktúrákat (pl, a nő helye a konyhában van) hagyománynak? Jó, csak, ha már a dolgok néven nevezésénél tartunk, tegyünk is így.

Politikailag korrekteknek lenni márpedig azt jelenti, hogy az ember nem aláz és szégyenít meg embereket már azzal, ahogy megnevezi őket. Beszédmódja nem az elnyomás, a megvetés, az előítéletek nyelve. Például az ember nem nevezi a mozgáskorlátozottakat nyomoréknak, a melegeket buzinak, a feketéket niggernek, a zsidókat bíboldónak vagy a romániai magyarokat bozgornak.

Itt azonban a történet nem ér véget. Körülbelül egy éve egy kifejezetten színvonalas utazással és gasztronómiával foglalkozó blog egy Párizsról szóló bejegyzésében például a szerző éppen arról értekezett, hogy bár az ember Párizsban a borravalót az asztalon hagyja a járdára kihelyzett asztalokon is, a külvárosokban ez nem szokás. Ez utóbbinál azonban úgy fogalmazott, hogy "Párizs, khm színesebb kerületeiben". Ez a kijelentés amellett, hogy otromba, hazug is, hiszen azt sugallja, hogy a szegényebb városrészekben azért rosszabb a közbiztonság, mert ott nem rendes fehér emberek, hanem színesbőrüek laknak. Pedig ehhez bőrszínüknek semmi köze sincs. A szegénységnek, munkanélküliségnek, a társadalmi integráció hiányának, a kivetettség érzésének, a jövőkép teljes hiányának és természetesen személyes döntéseknek annál inkább. Csak a bőrszínnek nincs. Arról már nem is beszélve, hogy nyilván a "színesebb kerületekben" sem csupán színesbőrüek laknak, ahogy a "fehérebb kerületekben" sem kizárólag fehérek. (Ráadásul egy olyan metropoliszban, mint Párizs, valószínűleg a Föld majd' összes nemzetiségéből találunk embereket.)

A fenti történettel csak meg akartam mutatni, ahhoz, hogy valóban tudjunk társadalmi jelenségekről, politikai problémákról, feszültségekről érvényes állításokat tenni, először is politikailag korrektnek kell lennünk.

 

8 komment

Címkék: pc politikailag korrekt

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr211453986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mati32 2009.10.19. 11:44:19

Jó, ha nem emiatt, akkor vajh mi az, ami miatt a liberalizmus mára szitokszóvá vált Magyarországon, és például az SZDSZ népszerűsége nem nagyobb mint egy nógrád megyei kis falu tornatermében háromhetente fellépő helyi kamarakórusé?

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.10.19. 19:48:08

ez a kép nappal korábbi szösszenet ihletett meg, vagy csak véletlen egybeesés? :)
lehetmas.blog.hu/2009/10/14/okopiszi

La_Fayette (törölt) 2009.10.21. 11:35:42

@bnct:

Bocs, csak most vettem észre a kommentedet.

Nem, nem a te írásod ihletett meg :) , igaz olvastam és tetszett, valamint egyetértünk az "ökopiszi" fontosságában.

Igazából ez az írásom már egy verzióban egy éve készen volt, és a SZEMA alapítók belső levelezőlistáján is megjelent már egy második verzóban hetekkel ezelőtt, ez pedig a harmadik, végleges verzió.

steverubellreborn 2009.10.25. 23:05:58

A francia külvárosok problémáját nem a kisebbségi áldozatok-bűnös többségi társadalom párhuzamában írja le a francia társadalomtudomány jó része,és csodálkozom,hogy a szakértelmére,széles világlátására oly büszke liberálisnak nevezett kör bakot lő.
Az integráció egy kétirányú folyamat amelynek volt egy hosszabb,több évtizedes sikeres szakasza a Francia Kommunista Párt és szakszervezetei révén Franciaországban.Ugyanakkor pont azért mert az iszlám vallás nem rendelkezik hiearchizált, egységes egyházszervezettel mint a katolikus, és híveinek is többsége etnikailag is rendkívül sokszínű így soha nem jött létre egy egységes sikeres egyeztető fórum a francia állam és a muszlim közösségek között.Továbbá a francia Forradalom hozománya volt a laicité,az állam semlegessége,amely csak egy politikai nemzetet ismer el:a franciát. Tehát mindenkinek egyenlő jogai vannak,vallászabadság van,de az egyént aki etnikai alapon pol követeléssel nem állhat elő,hanem csakis a francia állampolgárok tagjaként vehet részt ebben a folyamatban.
Mára a külvárosok jelentős részét fegyveres etnikai bandák uralják,akik egymásssal bandaháborút vívnak,és ebben a párhuzamos,gettószerűen elkülönülő társadalomban a fehér francia gyakran ellenségnek,betolakodónak minősül.Természetesen laknak itt is szegény franciák,de a többség (70-80%-ban)hajdani Magreb országok lakója,akik jelentős része a francia társadalom többbségéhez képest eltérő módon gondolkodik a nemi szerepekről,az államhoz való viszonyról,és egy részük valóban bünözésből él,amelyek magyarázatául pusztán a társadalmi egyenlőtlenségeket felhozni politikailag nem korrekt.
Tehát a francia külvárosok hétköznapjai alaposan lecsökkentenék a SZEMA tagjainak rózsaszín ködös butik multikulturalista ábrándozásának esélyét,már csak azért is mert a folyton rasszistázó demagógia politikailag nem korrekt.

La_Fayette (törölt) 2009.10.26. 00:37:43

@steverubellreborn:

Tök jó, hogy ezt leírtad, mert érdekes, és látszik, hogy értesz hozzá. Csak az a baj, hogy velem nem vitatkoztál. Én csakis annyit állítottam, hogy a bőrszínükhöz semmi köze sincs azoknak az áldatlan állapotoknak, amelyek ezekben a külvárosokban uralkodnak. (és a kimerítő elemzésedből úgy tűnik, hogy amit viszont írtam, annak inkább van) Gondolom, ebben egyetértünk. Mintahogy mondjuk az ETA tagjai sem azért robbangatnak, mert fehérek, és az IRA sem ezért viselkedett úgy, ahogy, sőt, a szlovák kormány sem azért hoz olyan nyelvtörvényt, amilyet, mert tagjai fehérek.

Tehát, akkor van még vitánk egymással?

steverubellreborn 2009.11.06. 01:06:04

a bőrszínnek valóban nincs,de a kulturális attitűdöknek, világklátásnak igeni is van.pl egy marokkóiakból lakótelepi banda tagjai számára erény akár macsóság a környáéken lévő fehéreket terrorizálni.azon az alapon,hogy ők a fehértől különbözőek.egy leygeszerűsítő elmélet mident társadalmi hátrányt,beilleszkedési problémát pusztán a rasszizmusra visszavezetni.

steverubellreborn 2009.11.06. 01:39:23

Rondírás miatt ismétlem:
a bőrszínnek valóban nincs (elvileg) de a kulturális attitűdöknek,világlátásnak igeni is van hozzá.pl egy marokkóiakból álló lakótelepi banda tagjai számára erény, elfogadható életvitel akár macsóság is lehet a környéken lévő fehéreket terrorizálni vagy kávéházi tolvajlásból élni azon részben azon az alapon,hogy ők a fehértől különbözőek.(velük ezet meg lehet tenni)
Egy legyeszerűsítő elmélet mindent társadalmi hátrányt,beilleszkedési problémát pusztán a rasszizmusra visszavezetni.
Természtesen tarthatatlan az náci álláspont,is hogy "valakinek vérében van a bűnözés/ hajlamos a bűnre" (egy adott etnikai közösség tagjai.

székelyrobi 2009.11.19. 17:48:15

hát ha az a pc amit az amerikai rokonok értenek rajta és gyakorolak a mindennapokban (mosolyogj mindíg mint egy idióta ne merj(!) véleményt mondani semmiről, "just go with the flow" akkor a politikai korrektség tényleg haljon, nem az a baj ha zt mondjuk, buzi, néger, cigány uram bocsá(ez esetben) kubai bevándorló, hanem hogy hogyan mondjuk...
süti beállítások módosítása