Kettős állampolgárság, egy szimbolikus ügy - Szabad Szemmel

HTML

Szabad Szemmel

Magyarország szabad szemmel. A Szabad Emberek Magyarországért tagjainak, szimpatizánsainak blogja. Az oldalon megjelenő bejegyzések nem a SZEMA hivatalos álláspontját, hanem a szerzők véleményét tükrözik. A SZEMA állásfoglalásai, közleményei a párt honlapján olvashatók: www.szema.hu

Friss topikok

Linkblog

Kettős állampolgárság, egy szimbolikus ügy

2009.10.23. 13:05 La_Fayette (törölt)

Újból előkerült a kettős állampolgárság ügye, és most a szocialisták sem tűnnek olyan khm elzárkózónak, mint múltkor. Sőt, ezúttal összpolitikai összeborulás várható a kérdésben, a politikai álmoskönyvek szerint ugyanis most a „nemzeti“ politika a menő, jelentsen ez bármit.

 

Sajnos, nehéz a kettős állampolgárság ellen érvelni. Nem azzal volt baj ugyanis, hogy az MSZP nemet mondott, hanem ahogy nemet mondott. A kisszerű, az emberek legaljasabb kispolgári ösztöneire irányzott nem kampány ugyanis teljesen ellehetetlenítette a kettős állampolgárság elleni józan, megfontolt és jogos érveket is. Most mégis kísérletet teszek ez utóbbira.

 

A kettős állampolgárság a magyar politika Szent Grálja lett a rossz emlékű, magyart magyarral összeugrasztó, a határon túli magyarok millióinak megaláztatást hozó 2004. decemberi népszavazás óta. A Szent Grál természete, hogy nem létezik, ezért nem is jelent valós megoldást semmire. Támogatói, a magyar jobboldal egésze számára a kettős állampolgárság az úgynevezett „a nemzet határokon átívelő“ egyesítésének eszköze.

 

(Zárójel: Arról a „hazafias“ magyar jobboldalról beszélünk egyébként, amelynek vezére, a nemzet örökös miniszterelnöke, Erdélyben a székelyföldi autonómiát elutasító, a magyarok folyamatos megosztására játszó, cinikus Basescuval smúzol. Majd hallgatóságát és erdélyi „szövetségeseit“ megalázva, Basescu támogatására bíztatja az erdélyi magyarokat, miközben egyébként az államfő választáson magyar jelölt is indul. Zárójel bezárva.)

 

A magyar állampolgárság tömeges megadásával azonban nem lehet Trianont orvosolni, egyesíteni a nemzetet. Trianont ugyanis csak egy módon lehet orvosolni, ha a határon túli magyar közösségeket államalkotó közösségeknek ismerik el saját hazájukban. Vagyis annak a politikai nemzetnek a tagjai lehetnek, ahol élnek. Ettől még lehetnek, sőt, csak igazán így lehetnek, így maradhatnak meg kisebbségben magyarok. Ezt Magyarországtól nem tudják megkapni, csakis saját országuk többségi társadalmától. Velük kell megállapodást kötniük, Magyarországnak ehhez pedig minden támogatást meg kell adnia. Ezért kell küzdenünk minden nemzetközi és EU fórumon.

 

A kettős állampolgársággal azonban a magyar állam megpróbálja kiterjeszteni joghatóságát más államok állampolgárainak tömegeire. Igazolva ezzel egyébként a szomszédos országokban, különösen Szlovákiában és Romániában karrierjüket igen sikeresen, magyarellenes fóbiára építő politikusok legvadabb állításait. Ezentúl a határon túli magyarok állampolgársági lojalitását még hihetőbben lehet majd megkérdőjelezni. Ezentúl minden, a kollektív jogokért való törekvésre azt lehet majd válaszolni, hogy fogjátok a magyar útleveleteket és menjetek haza. Egyébként a nemzetközi jog szerint megfosztható valaki az állampolgárságától, ha szerez egy újat (házasságra, családegyesítésre, illetve természetsen a születéstől fogva kettős állampolgárokra ez nem vonatkozik). Kétlem, hogy ezt meg is lépnék NATO szövetséges és EU tagállam társaink, de biztos vagyok benne, hogy a kérdés azonnal a politikai napirendre fog kerülni. Konstruktív vita lesz, az biztos.

 

De a legnagyobb baj a kettős állampolgársággal, hogy – jó, magyar szokás szerint – egy olyan dologról folyik a vita, ami az adott problémára nem nyújt megoldást. Esetünkben tehát egyáltalán nem ad választ az egyes határon túli magyar közösségek és a határon túli magyar emberek problémáira. Köszönő viszonyban sincs azokkal. A Magyarországra való könnyebb beutazáshoz már csak a kárpátaljai magyaroknak jelentene segítséget, de Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így az meg sem adható ukrán állampolgároknak (csak akkor, ha lemondanak ukrán állampolgrságukról). A beutazás megkönnyítésének azonban megvannak a maga békés, konstruktív nemzetközi feszültséget nem okozó és hatékony eszközei.

 

Mert mire kellene megoldást nyújtania végre Magyarországnak? A szülőföldön maradóknak közösségeik, anyanyelvük, kultúrájuk megtartásában kell segíteni. Olyan átláthatóan működő, megfelelő, kiszámítható finanszírozást biztosító pályázatokat nyújtó intézményrendszerre van szükség, amely valódi segítséget ad ebben. Tapasztalataim szerint még az olyan városokban is, mint a magyar többségű, székelyföldi Sepsiszentgyörgy, az identitás folyamatos fenygetettségének érzése a legrosszabb a kisebbségi létben. Magyarországnak iskolákat, önképző köröket, zenekarokat, újságokat, hagyományőrző egyesületeket, diákszövetségeket, műemlékek felújítását, közösségi házak építését, kulturális eseményeket, fesztiválokat, kiállításokat, satöbbi kell elsősorban támogatnia.

 

A magyar állampolgárság megadásának kérdése akkor válik releváns kérdéssé, amikor valaki úgy dönt, hogy Magyarországon akar élni, és magyar állampolgár akar lenni (a kettőt ugyanis érdemes szétválasztani egymástól). Az itt élő, dolgozó, tanuló határon túli magyarok éltetét jelenleg hivatali packázás, a bürokratikus eljárások lassúsága, egymásnak ellentmondó szabályok keserítik meg. Miért van az például, hogy egy legalább 10 éve itt élő kárpátaljai ismerősöm, aki itt végezte el az egyetemet és itt is dolgozik biológus kutatóként, nem kaphat öszöndíjas helyet a doktori képzésben (ezért súlyos összegeket fizet érte)? Mikor már biológus kutatóként dolgozik, termeli a GDP-t, fizeti az adót? Állampolgárságról pedig inkább nem is álmodik, a letelepedési engedély megszerzése is hihetetlen tortúra volt.

 

A jelenlegi kedvezmények ugyanis a gyakorlatban szinte semmit sem jelentenek. 10 éve Budapesten élő, erdélyi feleségemmel csak úgy tudtunk például összeházasodni, hogy elmentünk a szülővárosába hétköznap – az ember ugye akkor dolgozik –, hogy kikérjük az igazolást, hogy nem kötött még házasságot, illetve jelenleg nem házas, mert az EU tagállam Románia nagykövetségétől kapott igazolást természetesen a szintén EU tagállam Magyarország nem ismeri el.

 

Ezért megoldást az áttelepülők számára az jelentene, ha valóban megkönnyítenénk a munkavállalás, a letelepedés, a tanulás feltételeit, valamint az állampolgárság megszerzését is, ha valaki így dönt. Valamint érdemes lenne az ösztöndíj programokat tehetséges külföldiek előtt megnyitni vagy számukra ilyeneket indítani, mert az jó, ha tehetséges emberek Magyarországra jönnek és nálunk is maradnak. A határon túliak pedig előnyt élvezhetnének ezekben a programokban.

 

A vita azonban nem ezekről a kérdésekről folyik, hanem a magyar útlevél, választójog nélküli (ami egyébként nonszensz) szimbolikus fontosságáról. Ezért elnézést kell kérnem, szimbolikus fontosságú ügyeknél valóban nincs helye érveknek.

 

7 komment · 1 trackback

Címkék: kettős állampolgárság határon túli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://szabademberek.blog.hu/api/trackback/id/tr811469620

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős állampolgárság és MSZP 2009.11.02. 17:20:01

Négypárti egyeztetést kezdeményez az MSZP a Fidesz–KDNP törvényjavaslatáról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2009.10.25. 19:08:22

egyébként ha jól tudom, most már a határon túli magyar lapok vezércikkei is meglehetősen szkeptikusak a kettős állampolgárság megadásával kapcsolatban. a magyar állampolgárság már nem túl nagy presztízsű, a szomszédok nagy része már csatlakozott az unióhoz, kézzelfogható, gyakorlati haszna nem igazán van, a helyi szélsőségeseknek adott muníción kívül (és ez nem is haszon).

azt azonban kár lenne letagadni, hogy ennek a projektnek a befejezése (az intézmény bevezetése) 2004-ben és most is kisebb költségű lenne, mint a további lebegtetés, az időszakos kezdeményezések folyamatos lesöprése, így alapvetően a pragmatikus megoldás a kettős állampolgárság bevezetése lenne. Ráadásul én abban is képes vagyok reménykedni, hogy egy ilyen (ál)szimbolikus lépés talán valódi cselekvési programok, támogatási keretek, ösztöndíj-pályázatok megszületését fogja végső soron eredményezni. A politikában gyakran, a hazai politikában pedig szinte mindig egy-két szimbolikus lépés előzi meg a valódi programok kialakítását (pl.: Mária Valéria-híd és a határon átívelő beruházások) - miközben persze sokszor megállunk a szimbolikus lépéseknél is, ami jelen esetben nagy hiba lenne.

A programokról: én elsősorban a hazai bürokrácia szétverésére és teljes újjáépítésére tartok igényt elsősorban. a te példád is jól illusztrálja, hogy addig a kettős állampolgárság intézménye sem fog érdemben működni, ameddig a hazai állampolgárság megadása ilyen uram-bátyám módon folyik (jó példa erre a kézilabdakapusok egy másodperc alatti honosítása). másodsorban a határon átívelő beruházások ugrásszerű növekedésében látom a magyar kisebbségek egyik legjobb kitörési pontját. harmadsorban pedig egy olyan támogatási keretrendszert alakítanék ki, amelyekre EU-minta szerint a határon túli közösségek pályázhatnának, ehhez hazai elbírálás, előfinanszírozás és természetesen monitoring tartozna. szerintem ilyen prioritási sorrendben kéne a konkrét javaslatokat kidogozni.

La_Fayette (törölt) 2009.10.25. 21:01:19

@Zlatan:

A támogatási rendszernél én is pont vmi ilyesmire gondoltam, a lényeg, hogy kiszámítható és átlátható legyen, és ne lehessen lopni, klientúrát építeni, pártfinanszírozni belőle, ahhoz pedig úgy kell csinálni, ahogy te is írod.

BéKu 2009.11.06. 08:19:56

Itt élek a szlovák határ mellett, és alapvetően kettősállampolgárság-párti vagyok, első olvasatra nem értettem egyet az általad írottakkal, másodszorra viszont összeállt a kép.

Valóban, elsősorban azt kellene elérni, hogy aki igényt tart a magyar állampolgárságra, és magyar, annak ne kelljen végigjárnia azt a tortúrát, amit a nem magyar embereknek. Jó példa a kézisek esete, amit mindjárt szembe is lehet állítani például Rúzsa Magdival, akinek éveket kellett várnia az állampolgárságára, és csak néhány hónapja kapta azt meg. És akkor a "vizsgáról" már ne is beszéljünk.

De itt vannak a kínaiak is. Félre értés ne essék, nem azzal van a bajom, hogy itt vannak, hanem azzal, hogy például ők is könnyebben kapnak állampolgárságot valamilyen rejtélyes okból kifolyólag, mint a határon túli magyarok, és ez nem van így jól!

Abban igazad van, hogy ez viszont nem jelent érdemi segítséget a valódi problémáikon, hiszen elsősorban azt kell elérni, hogy ott legyenek boldogok, ahol születtek, ott találják meg a számításaikat, és ne kelljen onnan elköltözniük, magyarán ott gyarapodjanak, ahol valójában van a hazájuk. Ehhez meg elsősorban sok-sok pénzt kell nekik juttatni, de NE a politikusoknak, hanem közvetlenül oda, ahova kell. Viszont abban remélem egyetértünk, hogy e tekintetben is messze a Fidesz-kormány tette a legtöbbet.

Mindezektől függetlenül a 2004-es népszavazás egy gyalázat. Akkor nagyon sokan reménykedtek, mert bár lehet, hogy érdemi javulást nem hozott volna az életükben, mégis csak sokat jelentett volna nekik, hogy papíron is magyarok. De nem is a döntés volt a durva, hanem például Gyurcsány undorító kampánya, amire ráadásul még büszke is volt! Grrrr...

székelyrobi 2009.11.19. 17:33:55

... mondja a kubai bevándorló... egyrészt semmi közöd hozzá, másrészt akkor tessék az állampolgárságod vissza adni és szépen csendben(!) haza takarodni... fahelvere!

La_Fayette (törölt) 2009.11.19. 17:53:34

@székelyrobi:

Nem vagyok kubai bevándorló, édesapán kubai volt, édesanyám magyar, én itt születtem, a Szent János kórházban, Budapesten. Apám egyébként már nem él Castro elvtárs diktatúrájában, ahol "nonkomformistaként" élvezhette egy darabig egy kényszermunka tábor vendégszeretét is. Jelenleg amerikai-svéd kettős állampolgár. Ezt csak azért jegyzem meg, mert "baloldali" elvtársimhoz küldtél Kubába egy másik kommentben.

Egyrészt ugyanannyi közöm van hozzá, mint bármelyik másik magyar embernek határon innen és túl, másrészt egy kicsivel talán több is, mivel feleségem erdélyi magyar. Vele együtt családom fele is. És ők tudod, akkor is mertek magyarok lenni, magyarként élni, magyar dalokat tanítani, magyar színházat csinálni, amikor ezért akár meg is ölték az embert. Feleségemnek van olyan rokona, kit a Securitate meg is ölt. Mégsem godnolkodtak soha úgy, nem "magyarkodnak", nem rekesztenek ki senkit a nemzetből, mint a magadfajta szellemi és lelki söpredék.

Ez volt az utolsó alkalom, hogy reagáltam bármelyik hozzászólásodra is.

La_Fayette (törölt) 2009.11.19. 18:00:06

@székelyrobi:

És ha teszem azt kubai bevándorló lennék? Vagy hottentotta? Akkor nem lenne jogom megszólalni a választott közösségemet érintő kérdésekben? Akikkel sorsközösséget vállaltam, amely ország befogadott? Amely ország teljes jogú állampolgára vagyok? Vagy amelyikben csupán élek, nem vagyok állampolgára? Dehogynem.

A szavam semmivel sem érne kevesebbet akkor sem annál, aki itt született.

És az, hogy kik voltak a szüleid, nagyszüleid, ükapáid, plána milyen nemetiségűek és az, hogy milyen nemzetségű vagy, nem érdem, hanem állapot. Az érdemekhez ugyanis teljesítményre van szükség, nem csak megszületni kell hozzá.

Drunvalo 2009.11.22. 11:39:17

Erdekes modon a roman kormany nem sokat dilemmazott megadni a Moldaviai testvereinek a roman allampolgarsagot .Ott nem kellett nepszavazast tartani!!
Nekem , mint Erdelyi szekelynek,inkabb szimbolikus jelentösege lenne a magyar allampolgarasg!!Azt jelentene, hogy nem rekesztenek ki bennünket, hogy velünk van az anyaorszag is!!Nem haszonklesesböl lenne fontos!!!
Ami Bäsescu-t illeti, minden szekelynek van annyi esze, hogy nem veszi be a dumajat!!!
süti beállítások módosítása